Έντονο προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις προκαλεί ο νέος ποινικός Κώδικας τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, και παρουσιάστηκε ...
Έντονο προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις προκαλεί ο νέος ποινικός Κώδικας τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, και παρουσιάστηκε προσφάτως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Οι ποινικολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς άρθρα του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα τα οποία καταργούνται παντελώς, και αφορούν την κατάρτιση ένοπλης ομάδας, τη βλασφημία του Θεού, της Εκκλησίας και της θρησκείας, την περιύβριση νεκρών, την απάτη για την αποφυγή της στράτευσης, τη διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων, αλλά και άρθρα τα οποία χαρακτηρίζονταν ως κακουργήματα πλέον μετατρέπονται σε πλημμελήματα και φυσικά θα επιβάλλονται πολύ μικρότερες ποινές.
Μεταξύ αυτών, και οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.
Επίσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση των νέων δύο Κωδίκων ( Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) θα ψηφιστεί από την Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή δεν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατ΄ άρθρον, αλλά ως ένα άρθρο και σε μια συνεδρίαση της Βουλής, ενώ θα δοθεί χρόνος για την έναρξη εφαρμογής των δύο Κωδίκων.
Αυτό σημαίνει, ότι ου βουλευτές δεν θα μπορούν να καταψηφίσουν κάποιο από τα άρθρα αν δεν συμφωνούν με αυτό.
Ειδικότερα, από τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται ουσιαστικά άρθρα του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα, τα οποία μάλιστα σχετίζονται με τη βλασφημία θρησκειών, την περιύβριση των νεκρών, κ.λπ.
Συγκεκριμένα, καταργούνται:
-πρόκληση σε δημόσιες βιαιοπραγίες (άρθρο 192),
-κατάρτιση ένοπλης ομάδας (άρθρο195),
-διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων (άρθρο 197),
– κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199),
– περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201) και
-εγκλήματα που ανάγονται στην στρατιωτική υπηρεσία, στην υποχρέωση στράτευσης και παράνομη αποδημία προς αποφυγή της στράτευσης (άρθρα 202 – 206).
Με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργείται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (καταργούνται τα άρθρα 59-64 του ΠΚ).
Σήμερα σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης επιβάλλεται και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έως 5 χρόνια και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης συνεπάγεται αυτοδικαίως και πάλι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν προβλέπεται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, τα αδικήματα τα οποία μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα και έχουν επιεικέστερη αντιμετώπιση είναι:
– το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι μπαχαλάκιδες στην Αθήνα, το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει (άρθρο 272),
-οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135),
-η νόθευση αποδεικτικών (άρθρο 139),
-το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας μετατρέπεται σε πλημμέλημα (άρθρο 370Α) ,
-η υπηρεσία στον εχθρό (άρθρο 143),
-η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (άρθρο 159Α),
-η τρομοκρατική οργάνωση ( άρθρο 187Α) και
-ο εμπρησμός (άρθρο 264) και η πλημμύρα (άρθρο 268).
orthodoxianewsagency.gr