Μια πολύ σπάνια βυζαντινή σφραγίδα του 12ου αιώνα, με ελληνική επιγραφή, ευρέθη στην μονή της Santa Maria di Cerrate στο Λύκειο...
Μια πολύ σπάνια βυζαντινή σφραγίδα του 12ου αιώνα, με ελληνική επιγραφή, ευρέθη στην μονή της Santa Maria di Cerrate στο Λύκειον / Λέτσε της Απουλίας της Μεγάλης Ελλάδος.
Θέμα της, η νίκη του Χριστού επί του θανάτου, όπως λέει και η σχετική επιγραφή, Ο Χριστός νικά τον Θάνατο ή ο Οδυσσέας νικά τις Σειρήνες;
Το κωνικό καλούπι είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και έχει διάμετρο 7,5 εκατ. και ύψος 8,2 εκατ.
Βρέθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης ανασκαφής που πραγματοποίησε ο καθηγητής Paul Arthur, μέσα σε έναν λάκκο κοντά στο μοναστήρι.
Δεν έχουν βρεθεί παρόμοια δείγματα σε ολόκληρην την νότια ελληνική Ιταλία!
Η σφραγίδα, προοριζόταν για λαμπροκουλούρα ή χριστόψωμο.
Εικονίζεται μια τυποποιημένη αναπαράσταση της Αναστάσεως.
Το ελληνικό κείμενο που τρέχει σε όλο το πλαίσιο, και που προηγείται από έναν σταυρό, αναπαράγει την προσευχή της Λαμπρής:
«Ο Χριστός ανέβηκε από τους νεκρούς, καταπατώντας τον θάνατο και με τον θάνατό του και προσέφερε ζωή σε αυτούς που βρίσκονταν στους τάφους».
Η μονή, μεταξύ Squinzano και Casalabate, επισήμως ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα από τον Tancredi d’Altavilla, κόντε του Λέτσε. (Αλλά μάλλον προϋπήρχε ναός από τον 7ο αι. μ.Χ.).
Ο θρύλος λέει ότι σε αυτό το μέρος εμφανίσθηκε η Παναγία / Μαντόνα, ανάμεσα στα κέρατα ενός ελαφιού, από τα οποία επήρε το όνομα της (Cerrate ή Cervate).
Η παράσταση που ερμηνεύεται ως Ανάσταση αντλεί την εικονογραφία της από το γνωστό μυθολογικό θέμα από τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες.
Ίσως, λοιπόν, να είναι σε δεύτερη χρήση.
Έτσι, λοιπόν, Οδυσσέας, Σειρήνες, Χριστός, Παναγία Φανερωμένη και θεά Άρτεμις, όλα μπερδεύονται γλυκά…
Η μαγεία να διαβαίνει κανείς στην Μεγάλη Ελλάδα…
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
orthodoxianewsagency.gr