- Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», αυτή τη φορά με αφορμή την πολυσυζητημένη απόφαση του Λευκού Οί...
-
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», αυτή τη φορά με αφορμή την πολυσυζητημένη απόφαση του Λευκού Οίκου να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Η κίνηση της Ουάσιγκτον, που θεωρήθηκε από μερικές χώρες, όπως η Τουρκία κα η Ρωσία, «αντιδημοκρατική πράξη», έφερε σε αντιπαράθεση την Ουάσιγκτον με τον μισό πλανήτη.
Αυτή η πραγματικότητα δεν φόβισε καθόλου τον κ. Τραμπ, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι είναι ζήτημα ημερών το τέλος αυτής της ιστορίας προς όφελος της Αμερικής.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το hellasjournal.com αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τις πηγές, η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασικά οι Αμερικανοί ζητούν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα.
Η Αμερική απαιτεί ομόφωνη απόφαση από την Ε.Ε. και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο.
Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «μετρά τους φίλους του».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε Έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ισπανόφωνοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν παραδοσιακά την Ελλάδα και την Κύπρο.
Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της Ομογένειας και συγκεκριμένων Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί τους.
Οι ίδιοι είχαν εξοργιστεί όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην κηδεία του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.
Οι διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι όταν τελειώσει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αυτή η υπόθεση, ο Λευκός Οίκος θα πράξει ανάλογα με τις χώρες που βρέθηκαν απέναντι της στο θέμα της Βενεζουέλας.
Αναφορικά με την Τουρκία έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα για τις πληροφορίες ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας καταλήγει μέσω της Τουρκίας στο Ιράν.
Ερευνούν επίσης τις πληροφορίες για περίεργες οικονομικές συναλλαγές του κ. Μαδούρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως άλλωστε δήλωσε δημόσια ο ίδιος.
Πηγές της Ομογένειας εξέφρασαν φόβους ότι λόγω ενός θέματος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα, κινδυνεύει η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Αμερική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε «πολλές υπερβάσεις» και τόλμησε -όπως λένε- να έρθει σε σύγκρουση με τη βάση του κόμματος του και να ακολουθήσει την πιο φιλοαμερικανική πολιτική στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Οι διπλωματικές πηγές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα διαχωρίσει τη θέση της από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα ταχθεί πιο ξεκάθαρα στο πλευρό της Αμερικής και εναντίον του Μαδούρο.
Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας…
NTABATZIΛΙΚΙΑ ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Απλήρωτοι ναύλοι αξίας εκατομμυρίων ευρώ και κατασχέσεις φορτίων αντιμετωπίζουν Έλληνες, και όχι μόνον, εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο –γνωστό για το υψηλό ρίσκο αλλά και τις αποδόσεις που το συνοδεύει– εμπόριο διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου προς τη Βενεζουέλα.
Με τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Καράκας να ενεργοποιούνται τον Απρίλιο, είναι πιθανόν οι απαιτήσεις αυτές να αποδειχθούν πρακτικά μη ανακτήσιμες.
Ήδη, τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων, και συγκεκριμένα των Horizon Tankers και Hellenic Tankers, κατασχέθηκαν από τις Αρχές της Βενεζουέλας και απελευθερώθηκαν μόνον αφού κατασχέθηκε το φορτίο τους.
Να σημειωθεί πάντως πως όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το εμπόριο γνωρίζουν τους σχετικούς κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων και για αυτό και εξασφαλίζουν υψηλότερους ναύλους από ό,τι στην ευρύτερη αγορά.
Τα εν λόγω τάνκερ, που ήταν έμφορτα διυλισμένων καυσίμων για την αγορά της Βενεζουέλας, φέρονται, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές και αναφορές της έγκυρης ναυτιλιακής επιθεώρησης Tradewinds, να είχαν σταματήσει στα ανοικτά της Βενεζουέλας εντός όμως των χωρικών της υδάτων και να μην παρέδιδαν τον φορτίο τους πριν τους εξοφληθούν οι ναύλοι από προηγούμενα ταξίδια τους.
Η πρακτική αυτή τους τελευταίους μήνες είναι, σύμφωνα με ναυτιλιακές κύκλους, διαδεδομένη, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, η Petroleos De Venezuela S.A. (PDVSA) που βαρύνεται με υποχρεώσεις ύψους 34,6 δισ. δολ. παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές της.
Όμως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης καύσιμων στη χώρα, αναγκάζεται να καταβάλει κάποιες από τις υποχρεώσεις της.
Αλλά οι Αρχές της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι ναύλοι αυτών των ταξιδιών κλείνονται υπό το αγγλικό δίκαιο, κατέφυγαν στο τοπικό νομικό πλαίσιο επικαλούμενες λόγους εθνικού συμφέροντος και προέβησαν στις κατασχέσεις δεξαμενοπλοίων των παραπάνω εταιρειών αλλά και άλλων ναυτιλιακών όπως η Union Maritime, αφού ήταν ούτως ή άλλως εντός των χωρικών τους υδάτων.
Στόχος είναι προφανώς η εξασφάλιση των φορτίων και όχι η κατάσχεση των πλοίων.
Αν και πετρελαιοπαραγωγός χώρα η Βενεζουέλα, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει και την έλλειψη ξένου συναλλάγματος, έχει μειώσει την παραγωγή της εξαιτίας της κακής κατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού ύστερα από χρόνια κακοσυντήρησης και μη υλοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων.
Επίσης, για να εξάγει αργό ικανό προς επεξεργασία από τα περισσότερα ξένα διυλιστήρια, αναγκάζεται να αραιώνει το πολύ κακής ποιότητας πετρέλαιό της με νάφθα ή άλλα πετρελαιοειδή τα οποία επίσης πρέπει να εισάγει και, φυσικά, να πληρώνει.
Επιπλέον, η χώρα, για τους ίδιους οικονομικούς λόγους, δεν διαθέτει ούτε ικανά διυλιστήρια για να παράγει καύσιμα.
Εισάγει έτσι το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από το εξωτερικό και κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο της Citgo η οποία είναι 100% θυγατρική της PDVSA.
Ετσι έστελνε αργό εκεί και εισήγε καύσιμα.
Αλλά, όπως φαίνεται, τους τελευταίους μήνες δεν πλήρωνε τις ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις ρότες.
Οι πλοιοκτήτες που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση έχουν τώρα ως μοναδική οδό για να αποζημιωθούν είτε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της PDVSA στο εξωτερικό είτε την προσφυγή σε διαιτησία στο Λονδίνο.
Αμφότερες χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες.
Η εναλλακτική των δικαστηρίων του Καράκας αντιμετωπίζεται ως χαμένη υπόθεση εξαιτίας του έλεγχου τους, όπως και της PDVSA, από το καθεστώς Μαδούρο, αναφέρουν νομικές πηγές σε σχετικά διεθνή δημοσιεύματα.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας υποχώρησαν το 2018 στο 1,12 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ η συνολική παραγωγή έπεσε στο 1,34 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πέρυσι από 1,91 εκατομμύριο βαρέλια το 2017.
-
pentapostagma.gr