- Μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης με απόφαση του προέ...
-
Μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης με απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και με την κίνηση αυτή επιδιώκεται να αποκτήσει η κυβέρνηση πλειοψηφία στην Επιτροπή ώστε να έχει θετική εισήγηση η Συμφωνία των Πρεσπών για να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η απόφαση του κ. Βούτση αιφνιδιάζει την Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει αυτή την ώρα προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο ανασύνθεσης της επιτροπής Εξωτερικών λόγω της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και της αύξησης των ανεξάρτητων βουλευτών.
Υπενθυμίζεται πως εως τώρα οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιούνταν μετά από συνεννόηση των μελών της «δεξαμενής» των ανεξάρτητων ή μετά από κλήρωση.
Η ενέργεια του κ. Βούτση να παρακάμψει την πάγια τακτική - χωρίς ωστόσο να καταπατήσει τον Κανονισμό – φανερώνει και το άγχος της κυβέρνησης να «συρράψει» νέες πλειοψηφίες ενόψει της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επίσης, με δεύτερη απόφαση αντικαθίσταται ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ και το κόμμα θα εκπροσωπείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας απο τον κ. Πάνο Καμμένο.
Ο Σπυρίδωνας Δανέλλης, δήλωσε ότι ο ίδιος από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και ότι επιθυμούσε να παραμείνει μέλος στις δύο επιτροπές που συμμετείχε προηγουμένως.
Για τη μία έλαβε αμέσως απάντηση και τώρα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια ανακοινώνεται ότι θα είναι και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, η επιτροπή διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 ΧΑ και ΚΚΕ από 1 Ενωση Κεντρώων Ποτάμι και ΑΝΕΛ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους.
Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι διαμόρφωναν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία να λάβει την θετική εισήγηση από την επιτροπή.
Άλλωστε, το Ποτάμι θα προχωρούσε σε αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού που το εκπροσωπούσε στην επιτροπή και διαφωνεί με την Συμφωνία και θα τοποθετήσει τον Γιωργο Μαυρωτά που προσανατολίζεται να ψηφίσει «υπερ».
Το ίδιο θα πράξει και η ΔΗΣΥ, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο με τον Κώστα Σκανδαλίδη.
Όμως, με τη σημερινή αποχώρηση του Γ. Αμυρά από το Ποτάμικαι του Γρ. Ψαριανού, το Ποτάμι παύει να είναι ΚΟ, να έχει εκπροσώπηση σε επιτροπές και κατ' επέκταση η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία τουλάχιστον στην επιτροπή.
Ακόμα όμως και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πορεία της προς την Ολομέλεια που άλλωστε είναι το κυρίαρχο νομοθετικό όργανο.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην κρίση του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, ωστόσο είναι βέβαιο πως η αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το τεταμένο κλίμα.
Υπενθυμίζεται πως ήδη ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην διανοηθεί fast track διαδικασίες ή μεθοδεύσεις στην αρμόδια επιτροπή που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων των ΚΟ.
Επίσης, οι ΑΝΕΛ σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια με αρνητική ψήφο από την αρμόδια επιτροπή θα αποτελέσει «πραξικόπημα».
-