- Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Κλειδώνει» για την κυβέρνηση ο αριθμός των 151 βουλευτών που θα επιτρέψει ...
-
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Κλειδώνει» για την κυβέρνηση ο αριθμός των 151 βουλευτών που θα επιτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, καθώς όπως όλα δείχνουν το Ποτάμι τάσσεται – τουλάχιστον στην πλειοψηφία του -υπερ αυτής.
Την απόφαση να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών έλαβε το Ποτάμι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν δίνει όμως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα – σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις.
Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο λοιπόν να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών.
Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες.
«Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.
Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;
Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος.
Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση.
Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη:
Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 – έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη.
Ειδικά στην σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών.
Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.»
ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ-ΤΣΙΠΡΑ
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το καθοριστικό ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν στο γεγονός ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα και προτού ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ προχωρήσει στις αυριανές ανακοινώσεις.
Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να…δημιουργούν κλίμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο κυβερνητικό μείγμα- από την παρούσα Βουλή- σε περίπτωση ρήξης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΑΝ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Στο σουλτανάτο του Ομάν βρισκόταν το τελευταίο 48ωρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προκειμένου να παραστεί στην επέτειο γάμου της Μαριάμ Μπιντ Μοχάμαντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, κόρης του σεϊχη Μοχάμαντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπροέδρου και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Ντουμπάι.
Ο κ. Καμμένος έφυγε για το Ομάν μετά το βράδυ του Σαββάτου, αφού τουίταρε εναντίον του Νίκου Κοτζιά κηρύσσοντας ανένδοτο και προδαγράφοντας την έξοδό του από την κυβέρνηση.
Τις τελευταίες δύο ημέρες που ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Ομάν, ακόμη και στενοί του συνεργάτες δήλωναν άγνοια (ή προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας είχαν επιλέξει να αποσιωπήσουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρισκόταν στη Μέση Ανατολή) αρκούμενοι να αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είναι στο εξωτερικό. Με την άφιξή του στην Αθήνα ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αργά το απόγευμα ή το βράδυ της Τρίτης.
Σε άλλη περίπτωση το ραντεβού των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.
Στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για να σταθμίσει τη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος εν όψει της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια. Μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, η «καυτή πατάτα» περνάει στην ελληνική πλευρά.
Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θα ήθελε να προωθηθεί η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» στη Βουλή τον Μάρτιο, όπωςυποστηρίζει ότι προέβλεπε και η παλαιότερη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση το διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Καταλύτης ενδέχεται ίσως να αποδειχθεί η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών που στοιχίζονται πίσω του από το Ποτάμι,οι οποίοι φαίνεται να κινούνται στη γραμμή «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» που μοιάζει να στέλνει το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές…
Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος είναι με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ενισχύει και η πληροφορία ότι δεν θα κάνει τις κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραδοσιακά διενεργούνται το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.
ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟ: »ΠΑΝΟ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ»
Μόνο σαν απειλή προς τον κυβερνητικό εταίρο μπορεί να εκληφθεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, ενόψει μάλιστα της επικείμενης συνάντησης στο Μαξίμου μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του πρωθυπουργού.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Πάνο κάτσε φρόνιμα», αναφέροντας στο ρεπορτάζ της ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον συγκυβερνήτη του, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, να μην προβεί σε καμία κίνηση μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Να σημειώσουμε ότι και πριν από λίγους μήνες, με αφορμή το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ και τις θέσεις που τότε είχε αναπτύξει για τις αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε αποφανθεί ότι ο «Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα».
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων να επιταχύνει και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί και προεξοφληθεί εδώ και εβδομάδες.
Η έξοδος του Πάνου Καμμένου έχει προεξοφληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και ως εκ τούτου δεν αλλάζει και δραματικά ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού.
Εξ αρχής στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν σημειώσει ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν λόγω και των υποψηφιοτήτων του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και της απόφασης του Καμμένου να αποχωρήσουν τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Βέβαια μένει να αποδειχθεί ποια μέλη των ΑΝΕΛ τελικά θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης και ποιοι θα θελήσουν να παραμείνουν στο σχήμα.
Στο «Πεντάγωνο» θεωρείται σχεδόν βέβαιη η έλευση σε υπουργικό πόστο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.
Απλώς δεν έχει αποφασιστεί εάν θα αναβαθμιστεί σε υπουργό από αναπληρωτή ο Πάνος Ρήγας και εάν ο Αποστολάκης θα έχει τα ηνία ή θα βρεθεί σε ρόλο αναπληρωτή.
Επίσης εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί λόγω παραίτησης η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που το δήλωσε ανοικτά χθες, εν αντιθέσει με την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη που εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν και είναι εξωκοινοβουλευτικό μέλος.
Μέγα ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον Καμμένο.
Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου σίγουρα θα υπάρξουν 10 κενές θέσεις, ενώ οι γνωρίζοντες τις ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις κάνουν λόγο και για 15 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Μια κομβική αλλαγή είναι και το υπουργείο Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου κατέχει ο ίδιος ο Τσίπρας και δεν αποκλείεται να μετακινηθεί – εφόσον το θελήσει – ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αγνωστο τι θα γίνει με τον επιτυχημένο στο πόστο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, που εάν δεν αναβαθμιστεί σε υπουργό Εξωτερικών θα αναλάβει άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Τα επόμενα 24ωρα με λίγα λόγια, θα κριθούν όλα.
-