- Ενθουσιασμένος δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού, ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρει, από τις προοπτικές των οικοπέδω...
-
Ενθουσιασμένος δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού, ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρει, από τις προοπτικές των οικοπέδων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η ExxonMobil "βλέπει" τεράστια κοιτάσματα και φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.
Και όπως λέει σε συνέντευξή του περιμένει την κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι έρευνες.
«Η κοινοπραξία (Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ) περιμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και την Βουλή να εγκρίνει τις έρευνες, πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα» δηλώνει o κ. Ασπρέι.
Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι έρευνες, ώστε να μπορέσουν να τσεκάρουν αν τα οικόπεδα είναι τόσο πλούσια σε κοιτάσματα όσο ελπίζει.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του χώρου, είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση, έτσι νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση η κοινοπραξία θα θα κάνει σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα «γεωλογικά προαισθήματά του, όπως είπε, θα επιβεβαιωθούν και αν έχει ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις».
Το project φυσικά είναι πολύπλοκο καθώς τα οικόπεδα έχουν βάθος 3.000 χιλιόμετρα, αλλά ο κ. Ασπρέι διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες της βιομηχανίας».
«Είναι προφανές ότι, αν υπάρξουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις και πρόσθετες εξελίξεις, η περιοχή θα μπορούσε, ναι, να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, θυμίζοντας τις ανακαλύψεις τεράστιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ όσο και στην Κύπρο.
Στη συνέχεια μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τις προοπτικές που διαφαίνονται στο κυπριακό οικόπεδο 10, διευκρίνισε όμως ότι για να είναι οποιαδήποτε ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμη δεν θα χρειαστεί μόνο να υπάρξουν κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους αλλά και καλής ποιότητας.
-
-