GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποια είναι τα πέντε νέα «θαλάσσια οικόπεδα» που βγάζει προς εκμετάλλευση η Ελλάδα σε Ιόνιο και Κρήτη

- H ένταση που προκαλεί η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να προκαλέσει διεθνές επενδ...

-
H ένταση που προκαλεί η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να προκαλέσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με άλλα νέα πέντε θαλάσσια οικόπεδα πέραν των γνωστών που ήδη έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία της «Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ» νοτίως της Κρήτης.



Πρόκειται για τελείως καινούριες περιοχές και όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε έναν ενεργειακό θησαυρό και έτσι εξηγείται γιατί η Τουρκία θέλει, αν μπορεί, να αρπάξει ότι περισσότερο γίνεται από αυτόν στηριζόμενη στην δική της ισχύ και στα φοβικά σύνδρομα του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου.

Κατά την διάρκεια workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας έχει ολοκληρώσει τις γεωφυσικές μελέτες και την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για θαλάσσιες εκτάσεις του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, οι οποίες είτε δεν είχαν προσελκύσει εταιρείες στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του 2014 είτε αυτές δεν είχαν βγει καν σε διαγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εκτίμησε ότι σε διεθνή συνέδρια και άλλα εξειδικευμένα workshops θα παρουσιάζονται τα δεδομένα.
Αυτά πιστεύει ότι είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως άλλωστε συνέβη με τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης οι οποίες παραχωρήθηκαν στις εταιρείες της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και του Οικοπέδου Ιόνιο, για το οποίο προσωρινοί αιτούντες έχουν αναδειχθεί οι εταιρείες της κοινοπραξίας Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι πέντε θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται οι δύο στο Ιόνιο Πέλαγος, οι δύο νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και μία εκτείνεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι τα δυτικά του Νομού Χανίων.

Η συνολική έκταση και των πέντε θαλάσσιων οικοπέδων υπολογίζεται σε 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θέλουν μέσα στο 2019 να εμφανίζονται πετρελαϊκές που θα προκαλέσουν διεθνή διαγωνισμό για τη διεκδίκηση τους.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου Πελάγους στα 12 ναυτικά μίλια (κάποτε) κι ενώ την ίδια στιγμή το θερμόμετρο έχει ανέβει στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και την επικείμενη τουρκική γεώτρηση του «Πορθητή» στον στόχο Αλανια-1

Στη διάρκεια του χθεσινού workshop του ΙΕΝΕ, ο Μπασιάς στάθηκε και στο στρατηγικής σημασίας έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, που στηρίζουν πολιτικά οι χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας. 

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός αλλά και ο σχεδόν έτοιμος κατασκευαστικά αγωγός TAP θα μεταφέρουν μελλοντικά ποσότητες φυσικού αερίου από την περιοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την ΕΕ.

Καλά όλα αυτά αλλά προϋποθέτει ότι το ελληνικό κράτος θα πράξει το αυτονόητο: Θα επιβάλλει την εθνική του κυριαρχία όπως του αναλογεί στις θαλάσσιες περιοχές.

Σημειώνεται ότι χωρίς ορισμό υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία εξόρυξη.
Από την στιγμή που η κυβέρνηση φοβήθηκε τις τουρκικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη του εθνικού σχεδίου από τον πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά και δεν εξέδωσε προεδρικά διατάγματα επέκτασης ων χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ στο Ιόνιο, η όλη διαδικασία μένει μετέωρη μέχρι να αναλάβει το θάρρος να το κάνει και να μην κρύβεται πίσω από «την ενημέρωση των υπολοίπων κομμάτων με τα οποία θα αποφασίσουμε από κοινού»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-
pronews.gr