- Εδώ και λίγο καιρό οι αγορές του Καναδά, των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων χωρών γεύονται την (κάκιστης) ποιότητας “Μακεδονική Φέτα”...
-
Εδώ και λίγο καιρό οι αγορές του Καναδά, των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων χωρών γεύονται την (κάκιστης) ποιότητας “Μακεδονική Φέτα”.
Πρόκειται για ένα προϊόν που προσομοιάζει με το δανέζικο τυρί, που χρησιμοποιεί όμως δύο εμπορικά σήματα τα οποία ουσιαστικά δεν ανήκουν στους εμπόρους του, αλλά (μέχρι πριν λίγο καιρό) αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Τόσο η “Φέτα” όσο και το “Μακεδονικός”, πολύ περισσότερο ο συνδυασμός των όρων, αποδίδονταν μέχρι πρόσφατα σε προϊόντα Ελληνικών συμφερόντων, αφού και το όνομα του τυριού ήταν κατοχυρωμένο, ενώ το “Μακεδονικός” δεν υφίστατο επισήμως, μια που το αποδεκτό όνομα που χρησιμοποιούσε η γειτονική χώρα (και) για τις εμπορικές της χρήσεις ήταν το FYROM.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και επικύρωσε τη συμφωνία Εμπορίου CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών, με τον τότε υπουργό γεωργίας Β.Αποστόλου να δηλώνει ότι είναι “Θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA”.
Το θέμα μετά ήρθε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο που υπερψήφισε τη συμφωνία, ενώ είχε προηγηθεί και σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρηματολογούσαν στους Έλληνες Ευρωβουλευτές υπέρ της συμφωνίας.
Στη συνέχεια, αφού παραχωρήθηκε η δυνατότητα παραγωγής φέτας σε τρίτους, η κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε στους Σκοπιανούς ισχυρά δικαιώματα επί των εμπορικών ονομασιών που συνδεύουν το “Μακεδονικός”, προφανώς ισχυρότερα των Ελληνικών, συγκροτώντας μάλιστα και μιαν επιτροπή η οποία θα αποφασίζει κατά περίπτωση αν ο όρος “Μακεδονικός” ανήκει στους Έλληνες ή στους σφετεριστές του “Μακεδόνες” του κράτους της “Βόρειας Μακεδονίας”.
Το πιθανότερο βεβαίως είναι ότι η “Μακεδονική φέτα” θα παραχωρηθεί στους Σκοπιανούς, προφανώς λόγω της απροθυμίας της Ελληνικής κυβέρνησης να δώσει οποιαδήποτε μάχη κόντρα στον Ζάεφ, αλλά και λόγω του προσανατολισμού της χώρας να προασπίσει κατ αποκλειστικότητα το (ισχυρότερο) brand, αυτού της Ελληνικής Φέτας.
Και κάπως έτσι άλλη μια μάχη θα είναι οριστικά χαμένη, με την Ελλάδα να τρέχει πίσω από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία (η ίδια εταιρία που παράγει τη “μακεδονική φέτα” προμοτάρει και “μακεδονική” φέτα Βουλγαρικής προέλευσης) προκειμένου να ανταγωνίζεται τη “μακεδονία”, και τους Μακεδόνες παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να προσπαθούν να αντιληφθούν τη ζημιά που υπέστησαν…