- Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε από την αρχή της συνέντευξής του ότι η εξαρχής πεποίθησή του ότι η συμφωνία μεταξύ Α...
-
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε από την αρχή της συνέντευξής του ότι η εξαρχής πεποίθησή του ότι η συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού δε θα περάσει από την συνεδρίαση της Ιεραχίας, όσον αφορά στο κομμάτι της μισθοδοσίας των κληρικών στηρίζεται στην ιστορία…»σε κρίσιμα γεγονότα υπήρξε ένας αριθμός ανθρώπων που με τον Α ή Β τρόπο συνέβαλαν στην αποκατάσταση μιας ταραγμένης απόφασης», τόνισε με νόημα.
Ερωτηθείς για τους αντιδρώντες Ιεράρχες ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκη τόνισε χαρακτηριστικά:
«Δεν ήταν περισσότεροι από πέντε ή οκτώ οι Ιεράρχες εκείνοι που συμφωνούσαν με το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού», αφήνοντας μέσα από τα λεγόμενά του να εννοηθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος συνάντησε της σθεναρή αντίδραση της ισχυρής πλειοψηφίας της Ιεραρχίας στο θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων.
Άλλωστε, όπως υπογράμμισε στις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο dogma.gr ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «δε θα μπορούσε την περασμένη Παρασκευή να πάει σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, καθώς ήταν φανερό ότι η συμφωνία δε θα εγκρίνονταν».
Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για το εάν ήταν ενήμεροι για τις συζητήσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, σημείωσε:
«Επισήμως δεν είχαμε καμία ενημέρωση, ανεπίσημα λέγονταν διάφορα».
Πάντως σε ερώτηση για το εάν ήταν η πρώτη φορά επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου που δέχεται τόσο έντονες αντιδράσεις ο κ. Άνθιμος φάνηκε ξεκάθαρα ότι δε στηρίζει πιθανά σενάρια συζήτησης περί αμφισβήτησης του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«υπάρχουν σε κάθε εποχή πολλά γεγονότα με έντονες αντιδράσεις.
Και προς του τωρινού Αρχιεπισκόπου είχαν προκύψει θέματα που «πυροδότησαν» έντονες αντιδράσεις και αυτό γιατί δε μπορεί να αγονηθεί η βούληση των ανθρώπων της Εκκλησίας».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλά γνωρίζουμε.
Δε σημαίνει ότι τα πράττουμε όλα.
Αφού είμαστε στην Ευρωπαική Ένωση, μπορούμε να προσφύγουμε σε αυτή ώστε να ζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε επαναφορά της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία έχει πάρει το Κράτος – χωρίς ποτέ να έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του απέναντι μας – ώστε να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε τα μέσα για να ζήσουμε».
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος θέλησε να κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτές τις ημέρες πάντες του επίσημου Κράτους, Αξιωματούχοι της Εκκλησίας, διανοούμενοι και πολιτικοί αποφαίνονται για καίρια προβλήματα τυ Κράτους και του πονεμένου λαού, γεγονός που επιδρά με δυσάρεστα αισθήματα σε κάθε υπεύθυνο πολίτη Είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργήσουμε πυρήνες ευθύνης, αγώνων και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς για το το καλό όλων.
Τα πράγματα δείχνουν ότι στις σύγχρονες κοινωνίες παρατηρούνται γεγονότα που γκρεμίζουν στις ψυχές των ανθρώπων τις ελπιδες, τις χαρές και την επιθυμία για μια ανθρώπινη ζωή και ένα καλύτερο αύριο.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στην πατρίδα μας με γεγονότα που οι Έλληνες πολίτες βι΄νουμε στα μήκη και τα πλάτη της καθημερινής μας ζωής.
Όμως για όλα αυτά ελπίζουμε στην καλή βούληση ανθρώπων αρμοδίων και ικανών, να «οδηγήσουν» έτσι την απόφαση αυτή, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε χειρότερες συνέπειες από αυτά τα γεγονότα που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.
Μακάρι να ενεργήσουμε με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης οι μεν προς τους δε και κυρρίως προς την παράδοση, η οποία μας υποδεικνύεται από τους πατέρες της Εκκλησίας μας».
-