GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δημοσίευμα-«βόμβα»: Η FAZ «καρφώνει» ΝΔ – «Παρασκηνιακές συναντήσεις της Σπυράκη με τον Ζάεφ» – Άρχισαν να βγαίνουν έγγραφα στη δημοσιότητα

- Δύο παρασκηνιακές συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με τη Μαρία Σπυράκη -μία εκ των οποίων μάλιστα έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότη...

-

Δύο παρασκηνιακές συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με τη Μαρία Σπυράκη -μία εκ των οποίων μάλιστα έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας– φέρνει στο φως δημοσίευμα της γερμανικής FAZ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα, σε σχετική σύσκεψη που έγινε στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου 2018, γίνεται αναφορά σε μια κρυφή συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η οποία έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2017.



«Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev:
«Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».
Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά.
Όπως δηλώνει ο Zaev, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της “διαμάχης για την ονομασία”», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της FAZ.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται λόγος για ακόμη μία συνάντηση μεταξύ της κ. Σπυράκη και του κ. Ζάεφ, η οποία εκείνη τη φορά έγινε στις Βρυξέλλες και φανερώνει τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ άλλαξε τη θέση της για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«(…) Ο Ζάεφ παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, την έμπιστη του Μητσοτάκη.
Του μετέφερε χαιρετίσματα από τον Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της», σημειώνεται στο δημοσίευμα που επικαλείται έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και των πολιτικών ηγεσιών.

Δείτε το δημοσίευμα:

-
Η απάντηση της κ. Σπυράκη: Λέγαμε ακριβώς τα ίδια, μέσα και έξω

Από την πλευρά της, η κυρία Σπυράκη διαμηνύει πως οι συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έγιναν σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ΝΔ και η ίδια, όπως τονίζει, διατυπώνουν τις ίδιες απόψεις και θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ότι ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να ανακαλύψει σε καμία περίπτωση διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών και ηγεσίας της ΝΔ.

Μάλιστα, η κ. Σπυράκη επικαλείται και ομιλία της, στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.
Σε αυτή την ομιλία, προ εβδομάδων, και με ακροατήριο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξηγεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.




Το τι πραγματικά έγινε, θα το μάθουμε ίσως στο μέλλον.
Πάντως ο πόλεμος για να ενταχθεί το κρατίδιο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι τεράστιος.
Τα συμφέροντα μεγάλα, με μυστικές υπηρεσίες να παίζουν ένα τεράστιο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι εδώ και καιρό.

Νέα παρέμβαση Μόσχας

Ο Ρώσος πρέσβης στην πΓΔΜ υποστήριξε ότι η Δύση επιχείρησε να παρέμβει στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να επισκέπτονται τη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Στην εκτίμηση ότι οι πολίτες της πΓΔΜ αποδοκίμασαν μία απόφαση που επιβλήθηκε έξωθεν, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προχώρησε ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα, Σεργκέι Μπαζντνίκιν, μιλώντας στο Sputnik.

«Είναι απολύτως σαφές τώρα ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν, ας το πούμε, με τα πόδια απέναντι σε μία απόφαση που επιβλήθηκε από έξω.
Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών, δεν πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι το καλύτερο εργαλείο για να ξεπεραστούν οι διαφορές γύρω από το επίσημο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δήλωσε ο Μπαζντνίκιν.

Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ επισκέφτηκαν τα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας και επιχείρησαν να παρέμβουν στις εσωτερικές της υποθέσεις καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την κίνηση, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Δεν κάναμε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το δημοψήφισμα, ώστε να μη θεωρηθεί απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος.
Την ίδια στιγμή, οι δυτικοί συνάδελφοί μας επέλεξαν μία εντελώς αντίθετη προσέγγιση και είναι σαφές ότι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Μπαζντνίκιν, τον Σεπτέμβριο, ένας μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων έφτασαν στη χώρα, «αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες που επισκέφθηκαν τα Σκόπια, κάλεσαν πολύ ανοιχτά τους Μακεδόνες πολίτες να υποστηρίξουν (την αλλαγή ονόματος της χώρας) σε αυτό το δημοψήφισμα».


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-
pentapostagma.gr