- Προκαλούν συνεχώς οι «γείτονες”, καθώς όλα τα δεδομένα οδηγούν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην...
-
Προκαλούν συνεχώς οι «γείτονες”, καθώς όλα τα δεδομένα οδηγούν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Α. Μεσόγειο.
Η Τουρκία αμφισβητεί μέσω του απόλυτα ελεγχόμενου τουρκικού τύπου την ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και θεωρεί ότι η περιοχή αυτή δεν μας ανήκει.
Την ίδια στιγμή μας κατηγορεί ότι ως κράτος υφαρπάξαμε 39000 χλμ από την ΑΟΖ της Λιβύης και τώρα κάνουμε το ίδιο και στην Α.Μεσόγειο, μετά το χθεσινό κατά φαντασία «επεισόδιο» μεταξύ της ελληνικής Φρεγάτας «Νικηφόρος» και της τουρκικής στα ΒΔ της Κύπρου.
Πριν από λίγες ώρες είχαμε και νέα πρόκληση της Τουρκίας με το Barbaros.
To σεισμογραφικό σκάφος πέρασε ξανά σήμερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να «απαντά» άμεσα, σε ένα σκηνικό που επαναλήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με το Hellas Journal, η ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου εδώ και πάνω από 48 ώρες κάθε φορά που το τουρκικό σκάφος περνάει την «κόκκινη» γραμμή, του ζητά να αποχωρήσει, καθώς δεν έχει άδεια και οποιαδήποτε δικαιοδοσία για να κάνει έρευνες.
Σύμφωνα με το στίγμα από την ιστοσελίδα Marine Traffic, λίγο μετά τις 10 το πρωί το τουρκικό σκάφος κινήθηκε και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λαμβάνοντας την αντίστοιχη άμεση απάντηση από την ελληνική φρεγάτα.
Αν και η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους, εντούτοις το ΓΕΕΘΑ επαγρυπνεί και παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, με βασικό στόχο την διατήρηση της εθνικής παρουσίας δια της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν κι «άλλα μάτια» στην περιοχή, αμερικανικά αλλά και κάποιων άλλων χωρών.
Εξάλλου, ήδη η ενίσχυση και από ελληνικής πλευράς της ναυτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή Καστελορίζου εντάσσεται σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος και προβλέπει συνδυαστικά ανάπτυξη μονάδων του στόλου και σε άλλα στρατηγικά σημεία.
Την ίδια ώρα η επαγρύπνηση και ο δείκτης ετοιμότητας έχουν επαυξηθεί στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας στο έπακρο το «όπλο» του αιφνιδιασμού.
Κρατούν το κλίμα έντασης τα Τουρκικά ΜΜΕ
«Ελλάδα και Κύπρος, υφάρπαξαν 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής της Λιβύης, και τώρα εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο στο θαλάσσιο πεδίο της Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ», γράφει η τουρκική εφημερία STAR.
Πρόκειται για ένα άρθρο στο οποίο είχαμε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να το επαναφέρουν, θέλοντας να δημιουργήσουν κλίμα στην Τουρκική κοινωνία.
Δηλώσεις-φωτιά από τον Συνταγματάρχης Εν Αποστρατεία Άντη Λοΐζου.
Για την κρίση στην ΑΟΖ εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, τη στάση της ΚΔ και της Ελλάδας και την κατάσταση σε θέματα άμυνας, αναφέρθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Συνταγματάρχης Εν Αποστρατεία Άντης Λοΐζου.
Αναφερόμενος στην άφιξη της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή, προκειμένου να παρακολουθεί το Barbaros, o κ. Λοΐζου είπε πως, με βάση τη Ναυτική τακτική, μια φρεγάτα δεν πάει μόνη της και σίγουρα θα συνοδεύεται από υποβρύχιο και κάπου στην περιοχή ίσως υπάρχουν αγκυροβολημένες και κάποιες πυραυλάκατοι, ενώ σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται κάποια αεροσκάφη.
Από πλευράς Τουρκίας, είπε, βλέπουμε ένα πολύ έξυπνο επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού όλες οι εφημερίδες τους αναφέρονται σε πολεμική ιαχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλουν να δημιουργήσουν μια κρίση και ένταση, προκειμένου να γκριζάρουν την περιοχή.
«Εδώ έχουμε και εμείς ένα μεγάλο σφάλμα.
Ελλάδα και Κύπρος έπρεπε να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους», τόνισε.
Η Κύπρος, συνέχισε, δεν έχει την αποτρεπτική δύναμη, ούτε στη θάλασσα ούτε στον αέρα, ενώ στην ξηρά είναι υποτυπώδης.
«Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο αν θέλουμε ειρήνη», είπε, τονίζοντας πως στην Κύπρο δεν προετοιμαζόμαστε», προσθέτοντας πως τα λεφτά της άμυνας διοχετεύονται, με την ανοχή και συνενοχή όλων των κομμάτων που ψήφισαν τότε για την αμυντική θωράκιση, προς άλλες κατευθύνσεις.
«Δεν μπορεί ο κάθε ασυνείδητος να μας μετατρέπει σε στόχους της Τουρκίας», είπε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχει καταργηθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το οποίο ήταν το μόνο που δημιουργούσε πρόβλημα στην Τουρκία.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι από το 2000 δεν έχουμε κάνει άσκηση Νικηφόρος, διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα και μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία και διαλύσαμε την εφεδρεία».
«Ούτε καν να παρακολουθήσουμε (τα τουρκικά πλοία) δεν μπορούμε. Αυτό που έχουμε είναι το πλοίο που μας δώρισε το Ομάν, το οποίο Σουλτανάτο υποχρεώθηκε από την Τουρκία να αφαιρέσει τα συστήματα επικοινωνιών, και έχει σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να κάνουμε, είπε «Στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε.
Τις εισηγήσεις μου τις έκανα κατ’ επανάληψη και από την περίοδο που ήμουν στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΦ και προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε Ναυτικό.
Οι πρώτες ενέργειες έγιναν από ένα Ναύαρχο, αρχές δεκαετίας του ’90 που έκανε μελέτη, και μπήκαν στα συρτάρια», είπε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Δείτε βίντεο:
-
-
pentapostagma.gr
-