Ολόκληρη η περιοχή της Ελλάδος που έχει ήδη εκκενωθεί από τους άνετα αποχωρούντες Γερμανούς, βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ΕΑ...
Ολόκληρη η περιοχή της Ελλάδος που έχει ήδη εκκενωθεί από τους άνετα αποχωρούντες Γερμανούς, βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, πλήν ενός αριθμού κτιρίων της Αθήνας, του Στρατοπέδου Μακρυγιάννη και του Γουδή, και της Ηπείρου που ακόμη κατέχει ο ΕΔΕΣ.
Είναι η ημέρα της άφιξης της Εθνικής κυβέρνησης, με 7 υπουργούς του ΕΑΜ, στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος ανεβαίνει στην Ακρόπολη και υψώνει την Ελληνική σημαία, ενώ όπλα παρουσιάζει μιά διμοιρία ατημέλητων ανταρτών του ΕΛΑΣ.
Στη συνέχεια μεταβαίνει στη Μητρόπολη όπου γίνεται δοξολογία και μετά ομιλεί επί μακρόν προς τον λαό της Αθήνας στο Σύνταγμα (από το κτίριο που σήμερα λειτουργεί το Public).
Θέλοντας ίσως να ηρεμήσει το πλήθος των κομμουνιστών που έχει πλημυρήσει την πλατεία με κόκκινες σημαίες με το σφιροδρέπανο και ρίχνει συνεχώς τα συνθήματα «Λαοκρατία, Λαοκρατία» και "Εθνική Νέμεσι", λεει εκτός κειμένου τη φράση «Πιστεύομεν εις την Λαοκρατίαν!» και αποθεώνεται!
Σύνταγμα, 18 Οκτωβρίου 1944
Για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να ακούσει τον λόγο του πρωθυποργού,ο τότε υπουργός δικαιοσύνης,που ήταν παρόν εκεί, λεει:
«...Η ερυθρά σημαία και τα λάβαρα με το σφυροδρέπανον εκυριάρχουν από άκρου εις άκρον.
Ο Εθνικός ύμνος η εν οιονδήποτε Εθνικό άσμα δεν ηκούοντο.
Μόνον η "Λαοκρατία".
Μόνον η "Λαοκρατία".
Θέσις δια μιαν έστω εθνικήν οργάνωσιν εις την Πλατείαν του Συντάγματος δεν υπήρχε.
Μόνον Εαμικές οργανώσεις ηδυνήθησαν να καταλάβουν θέσιν επί της πλατείας.
Μόνον Εαμικές οργανώσεις ηδυνήθησαν να καταλάβουν θέσιν επί της πλατείας.
Θα έλεγε κανείς ότι παρευρίσκεται εις εορτήν κομμουνιστών εν Μόσχα, διότι εν Αθήναις θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεραι ελληνικαί σημαίαι, έστω και αν επρόκειτο περί καθαρώς κομμουνιστικής εορτής..».
Οι υποστηρικτές του ΕΑΜ είχαν εκτοπίσει πλήρως τους υποστηρικτές των Εθνικιστικών Οργανώσεων από τον χώρο.
Σύμφωνα με τον επίσης παρόντα υπουργό Τσάτσο αραιά και που μόνο, έβλεπες μέλη των οργανώσεων αυτών ανά τετράδες με πλακάτ να φωνάζουν υπέρ της "Μεγάλης Ελλάδας", συνθήματα όμως που ακούγονταν ελάχιστα.
Η διαφορά μεταξύ των διεθνιστών κομουνιστών της Ελλάδος και των Ελλήνων πατριωτών είναι πάντα εμφανής,και ήταν και εκείνη την ημέρα!
Ενώ ο πρωθυπουργός Παπανδρέου και τα λίγα μέλη πατριωτικών οργανώσεων που έχουν κατορθώσει να φθάσουν στην πλατεία προβάλουν τα εθνικά θέματα –Βόρειο Ήπειρο, Δωδεκάνησα, βελτίωση των συνόρων με τη Βουλγαρία- οι κομμουνιστές κρατούν το κομμουνιστικό σύμβολο αντί της Ελληνικής σημαίας, ζητούν εξουσία και επιζητούν τη διαίρεση.
Ανύψωση της Ελληνικής σημαίας στις 18 Οκτωβρίου 1944 στην Ακρόπολη.
Παρά την επιτυχία του Γεωργίου Παπανδρέου να τελειώσει τον λόγο του προς το βασικά κομμουνιστικό ακροατήριο, οι εκδηλώσεις του πλήθους έδειχναν τις διαθέσεις του.
Ο παρών Θανάσης Χατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, λεει ότι άκουσε τον Βρετανό υποστράτηγο Scompy στρεφόμενο στον επιτελάρχη του να του λέει: "...πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον όχλο!!".
Ο Χατζής μπορεί να έγραψε αυτό για να δείξει προκατάληψη των Βρετανών για τη δράση τους στα Δεκεμβριανά, αλλά ως σκέψη δεν θα ήταν παράξενο αν έγινε από τον Βρετανό στρατηγό, βλέποντας όλες τις κοκκινες σημαίες και τα σφυροδρέπανα στην πλατεία.
-
-
-