GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ενεργειακοί κολοσσοί στήνουν «βάσεις» στην Ελλάδα: Πέφτουν οι υπογραφές για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων – «Χρυσωρυχείο» η χώρα

- «Χρυσωρυχείο» υδρογονανθράκων έχει αποτελέσει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο διεθνών ενεργειακών κολοσσών οι οποίοι στ...

-
«Χρυσωρυχείο» υδρογονανθράκων έχει αποτελέσει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο διεθνών ενεργειακών κολοσσών οι οποίοι σταδιακά στήνουν ”βάσεις” για εκμετάλλευση των πολύτιμων ενεργειακών κοιτασμάτων κάτω από τα Ελληνικά εδάφη.


Τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, αναμένεται να πέσουν οι μονογραφές από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ στις συμβάσεις μίσθωσης έρευνας και εκμετάλλευσης των δύο παραχωρήσεων «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης, σύμφωνα με το CNN.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου μπαίνουν στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των συμβάσεων μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στο προαναφερόμενο κοινοπρακτικό σχήμα των επενδυτών για τη διενέργεια ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Όμως μέχρι την κύρωσή τους από τη Βουλή απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος και οι εκτιμήσεις θέλουν τις συμβάσεις να φτάνουν προς ψήφιση λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Tα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% στο επιχειρηματικό σχήμα με την Total και την ExxonMobil, οι οποίες διατηρούν ποσοστό 40% η κάθε μία, με τη γαλλική εταιρεία σε ρόλο operator και με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με την ισπανική Repsol.

H είσοδος των τριών μεγάλων πολυεθνικών, ExxonMobil, Total και Repsol ανοίγει μια νέα σελίδα σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο που αναβαθμίζει τον χάρτη υδρογονανθράκων της χώρας και αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις σε θέματα ΑΟΖ με τις χώρες νοτίως της Κρήτης.

Η απόδοση σχεδόν 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Κρήτης στη γαλλοαμερικανική κοινοπραξία TOTAL – ExxonMobil αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη ελληνική απάντηση στις πιέσεις των πετρελαϊκών κολοσσών, ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση των οικοπέδων γύρω από τη νησί.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ξεκινά προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδυτών στις αδιάθετες από τον «γύρο Μανιάτη» θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας προσδιορίζεται προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2019.

Πέραν, όμως, αυτής της προσδοκώμενης εξέλιξης, η ΕΔΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά σε διεθνείς εξειδικευμένες εκδηλώσεις (συνέδρια κλπ.) να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από την επεξεργασία δεδομένων που είχαν ληφθεί από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων το 2014.

Στόχος είναι, λένε οι πληροφορίες, να δελεάσει μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προκαλέσουν διεθνείς διαγωνισμούς ζητώντας συγκεκριμένες περιοχές.
Πηγές λένε ότι τα ευρήματα αφορούν σε συνολική θαλάσσια έκταση 32.000 τ.χλμ., η οποία θα μπορούσε να διακριθεί σε τρία τμήματα.

Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος κι εκτείνεται κάτω από τη θαλάσσια παραχώρηση «Ιόνιο» μέχρι την παραχώρηση «δυτικά της Κρήτης», το δεύτερο τοποθετείται στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου και το τρίτο αφορά το υπόλοιπο μέρος νότια της Κρήτης.

Η ΕΔΕΥ, όπως έχει κάνει γνωστό, ξεκινά την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών από το Βουκουρέστι όπου στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το Balkan and Black Sea Petroleum Association Seminar, με θέμα “Investing in Upstream Projects και στις 16-17 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στο 6ο Balcans Petroleum Summit, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία IN-VR Oil & Gas, υπό την αιγίδα της Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-