- του Πάμπου Βάσιλα «Μια μέρα μπήκε ένας πελάτης μας στο πρατήριο που τον ξέραμε. Είχε καιρό να φανεί. Με ύφος περιπαικ...
-
του Πάμπου Βάσιλα
του Πάμπου Βάσιλα
«Μια μέρα μπήκε ένας πελάτης μας στο πρατήριο που τον ξέραμε.
Είχε καιρό να φανεί.
Με ύφος περιπαικτικό μας είπε ‘‘πάλε πάνω οι τιμές. Ακόμα να το κλείσετε ρε κλέφτες;
Στο Βαρώσι εν μισή τιμή η βενζίνη’’».
Γύρεψε η γυναίκα του πρατηριούχου να του εξηγήσει ότι δεν είναι οι πρατηριούχοι που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων και εκείνος, ειρωνικά, με θράσος της ανταπάντησε:
«Τέλος πάντων θα πεθάνετε που θα πεθάνετε, βάλε μου δυο ευρώ να με φτάσουν να μπω του Βαρωσιού, να γεμίσω μούχτιν.
Είσαστε κλέφτες».
Η γυναίκα του πρατηριούχου στον παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου ξεσπά σε λυγμούς.
«Κανένας που τους κυβερνώντες δεν μας ρώτησε πώς περνούμε από τον καιρό που άνοιξαν τα οδοφράγματα.
«Κανένας που τους κυβερνώντες δεν μας ρώτησε πώς περνούμε από τον καιρό που άνοιξαν τα οδοφράγματα.
Πώς τα βγάζουμε πέρα, από τον καιρό που κατρακύλησε η λίρα, και πάρα πολλοί μπαίνουν στα κατεχόμενα, Βαρώσι και αλλού, να φουλάρουν.
Να ψωνίσουν».
Και συνεχίζει:
«Μπαίνουν μέσα στα πρατήριά μας τούτοι όλοι και μας κοροϊδεύουν.
Κλέφτες μας ανεβάζουν, κλέφτες μας κατεβάζουν».
Ο Παναγιώτης Τσολάκης, του οποίου η οικογένεια έχει το πρατήριο έξω από τις Βρυσούλλες, στον παλιό δρόμο Λάρνακας-Αμμοχώστου, μας μιλά επωνύμως για το πώς έχει η κατάσταση για την οικογενειακή επιχείρηση και τις τέσσερις οικογένειες που συντηρεί, από το διάστημα που αυξήθηκε κατακόρυφα η ροή Ε/κ στα κατεχόμενα, λόγω φθηνών καυσίμων, αλλά και για πρατήρια της ελεύθερης Αμμοχώστου, κυρίως τα 4- 5 που βρίσκονται καθοδόν προς το οδόφραγμα των Στροβιλιών.
Το πρατήριο της οικογένειας είναι το τελευταίο ε/κ πρατήριο, 4-5 χιλιόμετρα μόλις πριν από το οδόφραγμα ελεγχόμενης διάβασης στα κατεχόμενα, που βρίσκεται στην περιοχή αυτή της Κύπρου.
«Είμαστε μια πολύ μικρή επιχείρηση πρατηρίου, ένεκα του ότι βρισκόμαστε σε μια ακριτική και απόμερη περιοχή του νησιού, στην οποία όμως παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος των Στροβιλιών», μας πληροφορεί.
Και προσθέτει:
«Θέλω να πληροφορήσω τους κυβερνώντες και τα κόμματα, που δεν πατούν εδώ στις Βρυσούλλες, να μας δουν ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε μείωση στην ποσότητα καυσίμων που πουλούμε, πέραν των 60 χιλιάδων λίτρων τον μήνα.
Χάθηκε η μισή μας σχεδόν πελατεία.
Είμαστε σε απόγνωση.
«Θέλω να πληροφορήσω τους κυβερνώντες και τα κόμματα, που δεν πατούν εδώ στις Βρυσούλλες, να μας δουν ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε μείωση στην ποσότητα καυσίμων που πουλούμε, πέραν των 60 χιλιάδων λίτρων τον μήνα.
Χάθηκε η μισή μας σχεδόν πελατεία.
Είμαστε σε απόγνωση.
Δεν είμαστε σε μια περιοχή που να έχουμε πολλή πελατεία.
Είμαστε στις Βρυσούλλες, στο Δασάκι Άχνας, με δυο πρατήρια, Ξυλοτύμπου με ένα και Δεκέλεια με επίσης ένα, και πέντε πελάτες να χάσεις είναι πρόβλημα.
Και δυστυχώς δεν χάσαμε όλοι μας από πέντε.
Όπως πάμε, θα μας μείνουν από πέντε μόνο πελάτες στον καθέναν».
«Για το όνομα του Θεού, σώστε μας.
Είμαστε νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφεθήκαμε απροστάτευτοι.
Και μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι περίπου η Κυβέρνηση διευκολύνει τους Τούρκους να ανοίξει και το οδόφραγμα Δερύνειας.
Δηλαδή να μας δώσουν και τη χαριστική βολή», καταλήγει ο Παναγιώτης Τσολάκης.
Τα φορτία και το mall
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να μάθεις λεπτομέρειες για το τι κάνουν οι μερικές χιλιάδες Ε/κ και τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές, που διέρχονται κάθε βδομάδα από το οδόφραγμα Στροβιλιών (και σε μικρότερο βαθμό από το οδόφραγμα Περγάμους, στην περιοχή της Πύλας).
Τα ξέρουν και τα συζητούν οι πρατηριούχοι στα Κοκκινοχώρια, πολλοί μαγαζάτορες σε Αγία Νάπα, Πρωταρά και στα καφενεία.
Οι γυναίκες στα χωριά την ώρα που πίνουν στις γειτονιές τους καφέ.
Τα ξέρουν ακόμη και οι ταξιτζήδες της περιοχής και οι οδηγοί που μεταφέρουν τουρισμό από Αγία Νάπα και Πρωταρά στα κατεχόμενα.
Στην ενορία του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη θαλασσοφιλούσα και άλλοτε λεμονανθούσα πόλη κάθε Πέμπτη έχει μεγάλο παζάρι.
Και από το πρωί μέχρι το απόγευμα, είναι στιγμές που σχηματίζεται ουρά οχημάτων στα Στροβίλια.
Πάνε τσούρμο μεγάλο οι Ε/κ να ψωνίσουν φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι, αναράδες και χαλλούμια «χύμα» από τις Τουρκούδες και τις Τουρκοκύπριες που είναι σε τιμή «κιλιππίρι».
«Σπιθκιάσιμα χαλλούμια 4-6 ευρώ το κιλό πιο φθηνά που τις «δικές μας».
«Δικές μας και δικοί μας» κατά τους πρατηριούχους είναι στην καθομιλουμένη των τακτικών Ε/κ πελατών στα κατεχόμενα οι γυναίκες των κτηνοτρόφων και οι γεωργοί των Κοκκινοχωριών, που είναι επίσης στη γλώσσα τους «κλέφτες και απατεώνες όπως και οι πρατηριούχοι το ίδιο».
Και οι τακτικές περιδιαβάσεις Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνεχίζονται στο μεγάλο «mall» της κατεχόμενης πόλης.
Όπου «κάποιος βρίσκει τα καλύτερα και τις πιο γνωστές μάρκες του κόσμου στη μισή τιμή από ό,τι πουλούν οι κλέφτες οι Λευκωσιάτες στο “mall’’ της πρωτεύουσας».
«Και φορτώνονται οι Ε/κ κυράδες και οι κύριοι περιχαρείς για τις τιμές–«κιλιππίρι» ρούχα, παπούτσια, αρώματα, φάρμακα, ζαρζαβατικά, χαλλούμια, αναρή και γιαούρτι και αφού φουλάρουν και τα αυτοκίνητα με καύσιμα, επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές όπου υπάρχουν οι δικοί μας κλέφτες και απατεώνες πρατηριούχοι, γεωργοί και γυναίκες που φτιάχνουν χαλλούμια και λοιπά γαλακτομικά προϊόντα».
Λόγια διατυπωμένα από τα στόματα των Ε/κ πρατηριούχων στην περιοχή του οδοφράγματος Στροβιλιών, που βιώνουν και αυτοί με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της αλόγιστης πολιτικής του ανοίγματος οδοφραγμάτων.
● Πρέπει επίσης να αναφέρουμε καταγγελίες και πληροφορίες κάποιων πρατηριούχων σχετικά με πιθανή παράνομη δραστηριότητα επιτήδειων Ε/κ και Τ/κ συνεργατών τους, μέσω της οποίας βυτιοφόρα από τα κατεχόμενα μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές από αφύλακτα σημεία της νεκρής ζώνης σε Φρέναρος – Αχερίτου και Πύλα- Πέργαμος- Ξυλοτύμπου- Άχνα φορτία πετρελαίου για λογαριασμό αγροτών και μεγάλων εταιρειών που χρησιμοποιούν βαρέα μηχανήματα.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/581922/ti-kanoyn-oi-chiliades-e-k-stin-katechomeni-ammochosto