- Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ε...
-
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη πώς θα ονομάζεται ο λαός του μετά την ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ δεν δίστασε να δηλώσει:
«Είμαι Μακεδόνας» και πρόσθεσε «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Η απάντηση της Εύας Καϊλή
Μόλις έλαβε τον λόγο ως πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ
«Θα μιλήσω Ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία.
Και όπως καταλαβαίνετε θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινήσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεων μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα Μακεδονικά μας προϊόντα και την χρήση του όρου».
Στην συνέχεια τον ρώτησε ευθέως, αν έχει διακρίνει την ανάγκη να διορθωθεί το παράδοξο να υπάρχει άλλη ονομασία για την χώρα και άλλη στην ταυτότητα τους. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει μια επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία, αλλά και αναγνώρισε το ότι είναι μια διαλλακτική κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι πρέπει να αρθούν στην επιθετική ρητορική τους και το Σύνταγμα τους οι αλυτρωτισμοί.
Προσέθεσε όμως, «Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Έλληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονες σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτή την συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση.
Έτσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνηση σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στην συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη».
Κατά τα άλλα πολύ ευγενικά του είπε πως «Είμαστε τυχεροί που η κυβέρνηση σας προσπαθεί να λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά οι λαοί μας συνεργάζονταν οικονομικά έτσι κι αλλιώς παρά τα ζητήματα που έμεναν ανοικτά, ενώ οι πολίτες των δύο χωρών στην καθημερινότητα τους είχαν καλή σχέση ανέκαθεν».
Σε μια γεμάτη αίθουσα που σχεδόν όλοι αναφέρονταν στην γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», διαπιστώθηκε πως δημιουργείται ένα τετελεσμένο από Τσίπρα Καμμένο, που ναρκοθετεί μια νέα προσπάθεια διορθωτικής διαπραγμάτευσης από μια επόμενη κυβέρνηση.
Στο ίδιο κλίμα ο συνάδελφος Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σαφέστατα στην ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της ταυτότητας, άλλο η γεωγραφία άλλο το Έθνος, τονίζοντας πως η παράταξη του δεν είναι σύμφωνη, ενώ και ο συνάδελφος Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε αν είναι διασφαλισμένη η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η οποιαδήποτε ενταξιακή πορεία είναι ως τότε υπό αίρεση, σε μια συζήτηση που οι Έλληνες επιχείρησαν να διορθώσουν την αντίληψη και τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του Τσίπρα και του Καμμένου, διαπιστώνοντας πως η πλειοψηφία όσων πήραν τον λόγο δεν θυμήθηκαν τον προσδιορισμό Βόρεια στις ομιλίες τους.
-
pentapostagma
pentapostagma