GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤO- Σύγκρουση μέχρι τέλους: Συλλογή υπογραφών στη ΝΔ για Πρόταση Μομφής – Στο στόχαστρο βουλευτές από Β.Ελλάδα και Π.Καμμένος

- Ο κύβος ερρίφθη. Οι πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της ...

-



Ο κύβος ερρίφθη.

Οι πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ είναι ραγδαίες.
Η ηγεσία της ΝΔ έχει καταλήξει στην απόφαση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να αξιοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει και να προκαλέσει στην πράξη την κυβερνητική συνοχή για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
Η πρόταση αυτή αναμένεται ότι θα κατατεθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα αποβλέπει, εκτός των άλλων, στο να εκθέσει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και να τον υποχρεώσει ή να ταυτιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και στο Σκοπιανό ή να ρίξει την κυβέρνηση.




Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης που έχει επιλέξει η Πειραιώς είναι η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη:

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογο του.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα, που ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία.

Στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει εντελώς τη στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Αν ο Π.Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -κάτι που αναμένεται επί της ουσίας- η Νέα Δημοκρατία θα ισχυριστεί ότι δίνει το «OK» στον κ. Τσίπρα να μεταβεί στις Πρέσπες και να υπογράψει με τον Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».

Στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ αναμένεται να μπουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσοι προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί που εκλέγονται γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τζανακόπουλος: Να καταθέσει ο Μητσοτάκης πρότασης μομφής
«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες.
Τώρα από κει και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής.
Γιατί δεν το κάνει;» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Είναι ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή δεν θέλει να υποστεί άλλη μια κοινοβουλευτική ήττα.
Ούτως ή άλλως συνηθισμένος είναι σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ήττες. Θα είναι άλλη μια μνημειώδης κοινοβουλευτική ήττα».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και γι αυτό αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση επί της ουσίας της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, συμφωνία την οποία χαρακτήρισε διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Παρατήρησε ότι δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για την ονομασία και σημείωσε:
«Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας.
Επιχειρεί τώρα να διαδικασιολογήσει στην πραγματικότητα.
Δηλαδή, να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν συμφωνία. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση, και αυτή νομίζω αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε στον κ. Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του συνταγματολόγου.
Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει».

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη συμφωνία υπογράμμισε: «Προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αυτοί που διαφωνούν ή εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι συμβιβασμός κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία.
Έχω τη γνώμη ότι χθες κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Τι σημαίνει κοινοβουλευτικά η πρόταση δυσπιστίας – Πως διεξάγεται
Η πρόταση δυσπιστίας της Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές και η πρόταση να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει ότι η πρότασης υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η Κυβέρνηση είτε άμεσα, εκείνη την στιγμή, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους.
Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο νέα, εάν δεν έχουν περάσει 6 μήνες, εκτός εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να μετατρέψει, εάν θέλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των δύο προτάσεων είναι η ίδια ακριβώς.


-
-

-
pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"






-