GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Στο 4% έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά τις Πρέσπες) σε Πέλλα, Κιλκίς και Σέρρες...

- Σε Γόρδιο Δεσμό, που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί και μάλλον θα χρειαστούν κάλπες για να «κοπεί», εξελίσσεται το πολιτικό πρό...

-



Σε Γόρδιο Δεσμό, που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί και μάλλον θα χρειαστούν κάλπες για να «κοπεί», εξελίσσεται το πολιτικό πρόβλημα από τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες για το θέμα των Σκοπίων.
Αν και η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η απόφαση του Eurogroup για το ζήτημα του χρέους μπορεί, ύστερα από μια «κολασμένη» εβδομάδα, να αλλάξει την ατζέντα, οι παρενέργειες είναι ήδη σοβαρότατες και η ζημιά τείνει να καταστεί μη ανατάξιμη. 

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται όλες αυτές τις ημέρες σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης, ορισμένες εκ των οποίων συνοδεύονται και από ακραίου τύπου αποδοκιμασίες όπως π.χ. κρεμάλες και υβριστικά συνθήματα, είναι ενδεικτικές του κλίματος που αρχίζει να επωάζεται. Ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης ευαισθησίας είναι αυξημένος, το τοπίο μετατρέπεται σε «κρανίου τόπο» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας οι δημοσκοπήσεις αποτύπωναν ένα σοβαρότατο ρήγμα, οι κυλιόμενες που σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας καταγράφουν πραγματική κατάρρευση.
Σε τρεις μάλιστα από τους πιο ευαίσθητους νομούς -Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών- τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει πλέον στα επίπεδα του 4% (!) όταν στις εκλογές του 2015 κυμαίνονταν από 29 – 33%. 

Η κατακρήμνιση αυτή, έστω κι αν από πολλούς εκλαμβάνεται ως συγκυριακή, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί στρατηγική βλάβη και ότι οι χειρισμοί στο Σκοπιανό απειλούν να μεταβληθούν στον πολιτικό και εκλογικό «τάφο» του.
Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, -ο οποίος έθεσε την υπογραφή του μαζί τον ομόλογό του Ν. Δημητρόφ στην επίμαχη συμφωνία- να διατείνεται ότι διαθέτει δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν στο 47% τους συμφωνούντες, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο οδυνηρή. 

Ο σκληρός κομματικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει όντως ιδιαίτερο πρόβλημα αφού ανέκαθεν υποστήριζε λύσεις ακόμη και με σκέτο το όνομα «Μακεδονία».
Οι τεράστιες διαρροές παρατηρούνται από το εκλογικό σώμα που μετακινήθηκε τα τελευταία χρόνια αντιδρώντας στις προηγούμενες μνημονιακές κυβέρνησης αλλά δίχως να έχουν αμβλυνθεί τα πατριωτικά του ανακλαστικά.
Γι αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την εκλογική τους βάση οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές.
Κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας -που επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των Σκοπίων- το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, δημιουργήθηκε μάλιστα μίνι κρίση στα παρασκήνια της Βουλής με δύο εξ' αυτών.
Ο εκλεγόμενος στο Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης και ο εκ Σερρών Μάρκος Μπόλαρης (που ήταν στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης το 2015) προσήλθαν να (κατα)ψηφίσουν δυσανασχετώντας και κατόπιν ειδικής «κινητοποίησης».
Λέγεται επίσης ο κ. Κοτζιάς είχε μαζί τους και έντονο λεκτικό επεισόδιο. Προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ είναι και η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου έξω από το γραφείο της οποίας ακολούθησαν ισχυρές αποδοκιμασίες. 

Σε άλλη κατηγορία υπάγεται η Θεοδώρα Τζάκρη καθώς η εκλογική της δύναμη στην Πέλλα προέρχεται κυρίως από τους λεγόμενους «δίγλωσσους» της περιοχής, όπως συμβαίνει στην Φλώρινα με τον βουλευτή Κώστα Σέλτσα ο οποίος, παρά τη μετέπειτα διάψευσή του, έσπευσε να δώσει αμέσως συνέντευξη στη γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle ως «εθνικός Μακεδόνας» και στη «μακεδονική» γλώσσα. Το περιστατικό αυτό δεν θεωρείται μάλιστα και τόσο αθώο ή αφελές.
Από παράγοντες της περιοχής εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι -πέρα από την επιδίωξη ορισμένων να απευθυνθούν εκλογικά στη δεξαμενή αυτή υποδαυλίζοντας όμως επικίνδυνες αντιθέσεις στους τοπικούς πληθυσμούς- θα επιχειρηθεί να αναζωπυρωθεί προσεχώς και θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ένα τέτοιο θέμα εθεωρείτο ανέκαθεν ανύπαρκτο για τη χώρα μας, γι αυτό άλλωστε και στο παρελθόν είχε αποτύχει παταγωδώς η εκλογική εμφάνιση του «Ουράνιου Τόξου» που το προπαγάνδιζε. 

Εν μέσω αυτού του γενικότερου κλίματος, όσο κι αν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του, κάθε συζήτηση περί εκλογών μοιάζει πλέον αυτοκτονική αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον κάποιες προϋποθέσεις διορθωτικών κινήσεων σε άλλα μέτωπα που να δημιουργούν την ελπίδα ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει βαρύνει αρκετά λόγω των προβλημάτων στους κόλπους των ΑΝΕΛ.
Η στάση που θα τηρήσει μάλιστα ο Π. Καμμένος όσον αφορά τη συμφωνία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Αν η πρότασή του για αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων γινόταν δεκτή, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια σχετική «διέξοδο» καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να στηθούν κάλπες και επομένως να κληρονομήσει το πρόβλημα της επικύρωσης της συμφωνίας, όπως στη συνέχεια και της εφαρμογής, η επόμενη Βουλή και κυβέρνηση. 

Το ερώτημα που προς το παρόν γεννάται είναι πότε χρονικά θα έρθει αυτή η κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί ότι η «ώρα μηδέν» θα σημάνει περί τον Νοέμβριο ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα είναι τους πρώτους μήνες του 2019.
Όπως διαμορφώνεται πάντως το σκηνικό, για τον Π. Καμμένο είναι πλέον πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας αλλά να συνεχίσει να στηρίζει και να μετέχει στην κυβέρνηση. Με δεδομένο λοιπόν ότι η ΝΔ αρνείται να μπει στο δίλημμα και δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες τη συμφωνία, τα ενδεχόμενα που προκύπτουν είναι δύο.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αυτή τη στιγμή 145 βουλευτές, θα αναζητήσει και θα βρει προσωρινά στήριξη για μια νέα πλειοψηφία 151 εδρών στο Ποτάμι και στο χώρο των ανεξαρτήτων, είτε με αφορμή το εθνικό θέμα σχετικά με τα Σκόπια θα ενεργοποιήσει τη συνταγματική διάταξη και θα προκηρύξει τις εκλογές.

Ανδρέας Καψαμπέλης

www.dimokratianews.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-