- Σαρώνουν οι πατριωτικές δυνάμεις στην Ιταλία και προκαλούν ανησυχία σε Βρυξέλλες και διεθνείς Οίκους αξιολόγησης. Είναι σίγο...
-
Σαρώνουν οι πατριωτικές δυνάμεις στην Ιταλία και προκαλούν ανησυχία σε Βρυξέλλες και διεθνείς Οίκους αξιολόγησης.
Είναι σίγουρο πως μετά το πραξικόπημα της ΕΕ, που έλαβε χώρα μέσω του προέδρου Ματαρέλα, οι αγνοί και πατριώτες Ιταλοί θα συσπειρωθούν περισσότερο, θέλοντας να στείλουν μήνυμα πως η Ιταλία ανήκει στους Ιταλούς και όχι στα κοράκια των αρχιερέων των Βρυξελλών.
Οταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες λέει ο σοφός λαός, η Ευρώπη έπαιξε και θα χάσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Οπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανανέωσαν η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων αφότου ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση για τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών Πάολο Σαβόνα.
«Τα δύο κόμματα προσπαθούν να βρουν «ένα σημείο συμβιβασμού για κάποιο άλλο όνομα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το Κίνημα 5 Αστέρων.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο συνασπισμός μπορεί να διερυνθεί για να συμπεριλάβει και το νέο πατριωτικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας».
Στο μεταξύ σε νεότερη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποτυπώνεται άνοδος οκτώ ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με τις εκλογές που έγιναν στις 4 Μαρτίου για την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «Corriere della Sera», η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 25,4%, ενώ η στήριξη των πολιτών στο λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο να παραμένει σταθερή στο 32,6%.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Δευτέρας έδειχνε ότι η Λέγκα ανεβαίνει στο 27,5% –άλμα 10 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου– ενώ τα 5 Αστέρια κυμαίνονται στο 29,5%.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο κόμματα θα εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο.
Κι όλα αυτά με τη γειτονική χώρα να βαδίζει σε πρόωρες εκλογές ύστερα από την απροσδόκητη, για τους περισσότερους αναλυτές, απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο Ματαρέλα απέρριψε, τη Δευτέρα, την κυβέρνηση που του είχαν εισηγηθεί οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου λόγω της προτεινόμενης ανάθεσης του υπουργείου Οικονομικών στον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.
Ο Κάρλο Κοταρέλι συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Καθώς η Λέγκα και τα 5 Αστέρια διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή του θεωρείται πολιτικά νεκρή προτού καν ανακοινωθεί.
Το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να ανακοινώσει ονόματα υπουργών ενίσχυσε τις εικασίες για το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Μάλιστα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι τα κόμματα στο σύνολό τους φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.
Πληροφορίες έκαναν λόγο και για νέα εμπλοκή χθες το βράδυ, λόγω της απόφασης κάποιων υποψηφίων υπουργών να μην πάρουν τελικά μέρος στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι.
Σήμερα πάντως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.
O Σαλβίνι πλέον είναι ο ηγέτης της πατριωτικής Δεξιάς στην Ιταλία.
Γιός επιχειρηματία, έκανε καριέρα στην εκπαίδευση, ενώ εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Ιστορία, το 1993, για να εκλεγεί ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου.
Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχείας. Δούλεψε ως δημοσιογράφος σε δύο Μέσα, φιλικά στη Λίγκα, και εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004.
Ωστόσο, κατόρθωσε το 2013 να διαδεχθεί τον Ουμπέρτο Μπόσι.
Ο Ματέο Σαλβίνι κληρονόμησε ένα κόμμα σε κατάρρευση και το ανάστησε σε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Υπό την ηγεσία του, η Λέγκα του Βορρά αφήνει σιγά σιγά την διεκδίκηση του ανεξάρτητου Μιλάνου και αναφέρεται σε εθνικό ακροατήριο.
Η Λίγκα αρχίζει να διεκδικεί την δικαιότερη κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ βορρά και νότου.
Στον πολιτικό του λόγο κεντρική θέση αρχίζει να παίρνει ο πόλεμος κατά των μεταναστών και εναντίον της Ευρώπης.
-