GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εξαιρετικά σημαντικό θέμα - Ιράν: Υπό αμφισβήτηση συμφωνίες δισεκατομμυρίων

- Στόχος των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να προστατεύσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί από το...

-


Στόχος των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να προστατεύσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί από το 2016 με την ιρανική οικονομία, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Οι κυρώσεις αυτές δεν απαγορεύουν μόνον στις αμερικανικές εταιρείες αλλά και στους ξένους ομίλους να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν, κόβοντας κάθε επαφή με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι η BNP Paribas πλήρωσε το 2014 πρόστιμο 9 δισ. δολ. για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων κατά του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν δεσμευθεί πως θα εξαντλήσουν κάθε μέσο για να διατηρήσουν σε ισχύ τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από αυτήν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν είναι ο αστυνομικός της παγκόσμιας οικονομίας».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο κ. Λε Μερ είπε πως θα πρέπει η Ε.Ε να υιοθετήσει μέτρα για να θωρακίσει την «οικονομική ανεξαρτησία» της.
Το Παρίσι ήδη επιδιώκει να αποσπάσει προσωρινές ή μόνιμες εξαιρέσεις από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες θα έχουν επανέλθει σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot, τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi, τον όμιλο τροφίμων Danone και την πετρελαϊκή Τοtal που επηρεάζονται περισσότερο.
Σήμερα, η απόφαση των ΗΠΑ θέτει υπό αμφισβήτηση συμφωνίες 38 δισ. δολ. μόνον στον κλάδο της αεροναυπηγικής, με την ευρωπαϊκή Airbus να είναι περισσότερο εκτεθειμένη από την Boeing.
Το Ιράν ανακοίνωσε, χθες, πως η Airbus πρόκειται να ενημερώσει εντός των επόμενων ημερών εάν θα συνεχίσει να πουλά αεροσκάφη στη χώρα.
Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί, τουλάχιστον, 11 αεροσκάφη από την Airbus, αλλά «καμία προκαταβολή δεν έχει δοθεί σε παραγγελίες που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τεχεράνη.
Η IranAir έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη από την Airbus, 80 από την Boeing και 20 από την ATR.
Ολες αυτές οι παραγγελίες εξαρτώνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, διότι χρησιμοποιούνται αμερικανικά εξαρτήματα.
Απευθυνόμενος στην Handelsblatt Global, ο Μάικλ Τόκους, επικεφαλής του γερμανοϊρανικού εμπορικού επιμελητηρίου είπε ότι «δεν αιφνιδιαστήκαμε καθόλου».
«Εδώ και καιρό, οι εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί στο Ιράν προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να αποφύγουν κάθε αμερικανική πτυχή της εφοδιαστικής αλυσίδας». 
Παραδείγματος χάριν, προσθέτει ο ίδιος, οι ευρωπαϊκές εταιρείες στο Ιράν δεν χρησιμοποιούν δολάρια αλλά προτιμούν ευρώ ή ακόμη και ντίρχαμ. 
Το Βερολίνο σχεδιάζει, επίσης, να προσφέρει νομικές υπηρεσίες στις εταιρείες που θα θελήσουν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.
Περίπου 120 γερμανικές εταιρείες έχουν αναπτύξει μονάδες και απασχολούν προσωπικό στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Siemens. Ακόμη 10.000 γερμανικές εταιρείες διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα.
Οι γερμανικές εξαγωγές ξεπερνούν αυτές της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Πέρυσι, οι εξαγωγές από τη Γερμανία στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ στα 3 δισ.
Γραμμές πίστωσης
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ερευνούν νέους τρόπους για τη διεκπεραίωση συναλλαγών με το Ιράν, όπως μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή με τη δημιουργία διακρατικών γραμμών πίστωσης όπως ήδη πράττει η Ιταλία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η Ιταλία ήδη πραγματοποιεί συναλλαγές με το Ιράν μέσω διακρατικών γραμμών πίστωσης.
«Η Ε.Ε θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να μπορούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν και να δελεάσουν έτσι την Τεχεράνη να παραμείνει στη συμφωνία», σχολιάζει ο Κορνέλιους Αντεμπάχρ, συνεργάτης στο κέντρο ερευνών Carnegie Europe.
«Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές πίστωσης σε ευρώ και συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών που θα δίνουν το “πράσινο φως” σε νόμιμες συναλλαγές με το Ιράν», συμπληρώνει ο ίδιος.
Διέξοδο κατάφερε να βρει η Κίνα σε ό,τι αφορά το ιρανικό πετρέλαιο, καθιερώνοντας πρόσφατα προθεσμιακά συμβόλαια σε γουάν στην αγορά της Σαγκάης.

Καθημερινή

-