Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων για στήριξη της ...
Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων για στήριξη της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς επίλυση της
διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας.
Όπως μεταδίδει το skai.gr, sε απάντηση προς την έκθεση των επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και αφορούσε γενικότερα την προσέγγιση που πρέπει να έχει το Λονδίνο έναντι της ευρωπαϊκής και νατοϊκής προοπτικής των χωρ ών των Δυτικών Βαλκανίων, η κυβέρνηση σημειώνει
«Συμφωνούμε ότι εφόσον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και των Σκοπίων πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η ένταξή τους θα ήταν ένα καλοδεχούμενο βήμα προς τη μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
«Συμφωνούμε ότι εφόσον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και των Σκοπίων πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η ένταξή τους θα ήταν ένα καλοδεχούμενο βήμα προς τη μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
»Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας και των Σκοπίων να επιλύσουν το ονοματολογικό ζήτημα, κάτι που προσφέρει στα Σκοπία μία διαδρομή προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η επίλυση θα επέφερε πολλά άλλα σημαντικά οφέλη για τα Σκοπια και την Ελλάδα».
Από εκεί και πέρα, η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων για βελτίωση της ανεξαρτησίας των κρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής λογοδοσίας και προτρέπει σε συνέχιση της προόδου σε αυτούς τους τομείς «πριν από οποιαδήποτε πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Δηλώνεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση παρέχει βοήθεια στο Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων καθώς διεξάγει αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σκέψεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο ελάχιστο που απαιτείται από τις χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο της «προσήλωσης» της βρετανικής κυβέρνησης στο ευρωατλαντικό μέλλον παρά το Brexit, δηλώνεται επίσης η συνεχιζόμενη στήριξη του Λονδίνου στην προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Διατυπώνεται επίσης ανησυχία για την αυξημένη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία κατά τους Βρετανούς εκδηλώθηκε πιο φανερά στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"