Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία αρχίζει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς συνεχίζεται η προσέγγιση των δύο χωρών, παράλληλα...
όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθεμία για διαφορετικούς λόγους, με τη Δύση.
Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να εγκαινιάσουν σήμερα τα έργα για τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνης, που έχουν αναλάβει ρωσικές εταιρείες.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο η τουρκική κυβέρνηση για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400.
Μια απόφαση που θορύβησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν αναμένεται να θιγεί από τον Ρώσο πρόεδρο και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Αυτό τουλάχιστον προσδοκά η Αθήνα, καθώς το ζήτημα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο προέδρων, καθώς και του Ιρανού ομολόγου τους Χασάν Ροχανί. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν δρομολογήσει τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Αστάνα» για τη διπλωματική επίλυση του Συριακού, υπερφαλαγγίζοντας τις σχετικές διαδικασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Η αυριανή συνάντηση ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Συριακό εισέρχεται σε νέα φάση μετά την εισβολή της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν και τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη της ανατολικής Γούτα, τελευταίου θυλάκου των αντικαθεστωτικών κοντά στη Δαμασκό, από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Θεαματική προσέγγιση
Η ρωσοτουρκική προσέγγιση είναι θεαματική, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δυόμισι χρόνια, τον Νοέμβριο του 2015, ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από τουρκικά F-16 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, φέρνοντας τις δύο χώρες στο χείλος της ρήξης.
Οπως σημειώνει με συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μιλάτ Τσελίκπαλα, οι διαφορές μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας παραμένουν σε ζητήματα όπως το Κυπριακό ή το πρόβλημα της Κριμαίας.
Ωστόσο, Πούτιν και Ερντογάν κατόρθωσαν να διαχωρίσουν αυτά τα προβλήματα από εκείνα στα οποία έχουν κοινά συμφέροντα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αρνήθηκε να ακολουθήσει τις χώρες της Δύσης που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στη νότια Αγγλία.
Πηγή: Καθημερινή
www.crashonline.gr