Απεικόνιση των αρχιτεκτονικών ευρημάτων μέσα στον τάφο της Αμφίπολης (πηγή: ΥΠΠΟΑ) Μια νέα υποσημείωση στη μελέτη του Τύμβου Καστά...
Απεικόνιση των αρχιτεκτονικών ευρημάτων μέσα στον τάφο της Αμφίπολης (πηγή: ΥΠΠΟΑ)
Μια νέα υποσημείωση στη μελέτη του Τύμβου Καστά στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην Αμφίπολη, καθώς το
μακεδονικό ταφικό μνημείο θεωρείται ότι συνδέεται με τους Δελφούς! Την αναπάντεχη ανακάλυψη έκανε ο καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος καταγράφει τη γεωγραφική αυτή σύνδεση.
μακεδονικό ταφικό μνημείο θεωρείται ότι συνδέεται με τους Δελφούς! Την αναπάντεχη ανακάλυψη έκανε ο καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος καταγράφει τη γεωγραφική αυτή σύνδεση.
Ο καθηγητής παρουσίασε τα ευρήματά του στο ευρύ κοινό το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έκδοση Μέγας Αλέξανδρος – Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 σπάνιους ιστορικούς χάρτες.
Η παρουσίαση του έργου έγινε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης· ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι ένας από τους συγγραφείς.
Πώς, όμως, ο καθηγητής σκέφτηκε να ερευνήσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σύνδεση του Τύμβου Καστά με το πιο διάσημο μαντείο της αρχαιότητας; Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι το 2014, από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρατήρησε ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου ήταν έκκεντρος, δηλαδή «ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, η είσοδός του δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου».
Ο προσανατολισμός της εισόδου ήταν ένα από δεδομένα που δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα την περίοδο των μεγάλων αποκαλύψεων για την Αμφίπολη, όμως ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, γνωρίζοντας πως η γεωπληροφορία είναι σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία. «Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο Google Earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα... μαγικό σημείο», λέει, καθώς θυμάται την ευχάριστη ταραχή που βίωσε τη στιγμή της αποκάλυψης.
Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού έλεγξε επιτόπου τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση ότι οδηγεί στους Δελφούς.
Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
Αν και ο καθηγητής δεν θέλησε να δώσει κάποια ερμηνεία, εντούτοις η έρευνά του έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα σε αυτά που δεν έχουν απαντηθεί για την Αμφίπολη.
Δημοφιλέστερο όλων είναι το ερώτημα για τον ένοικο του τάφου. Ίσως η σύνδεση με τους Δελφούς να επιβεβαιώνει μελετητές που έχουν παρατηρήσει ότι οι ζωγραφισμένες παραστάσεις στα επιστύλια υποδεικνύουν σύνδεση της Αμφίπολης με το μαντείο, ή ότι μοιάζουν οι Καρυάτιδες στους δύο χώρους.
pontos-news.gr