GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ: «ΞΕΧΑΣΤΕ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ»

Με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί την Τουρκία η Κύπρος σε περίπτωση που φέρει γεωτρύπανο να κάνει γεώτρηση στην


Με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί την Τουρκία η Κύπρος σε περίπτωση που φέρει γεωτρύπανο να κάνει γεώτρηση στην
κυπριακή ΑΟΖ.



Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης η Λευκωσία θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση της.

Ασφαλώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο και οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν αναλάβει να κάνουν γεωτρήσεις και να εκμεταλλευτούν τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αφού ξοδεύουν τεράστια ποσά και δεν είναι διατεθειμένες να τα χάσουν.
Ήδη, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαθέτουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και έχουν στείλει το μήνυμα στην Τουρκία «να μην τολμήσει».
Σε συνέντευξή του στον Πάνο Χαρίτο, στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι θα επιθυμούσε με την επανεκλογή του να επαναλαμβανόταν ο διάλογος για το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς –σημείωσε– αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ελέγχεται από την Τουρκία.
Για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε ότι εκτός από τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ.

Επίσης είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί. Επεσήμανε ότι με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την Άγκυρα, «δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση» για λύση του Κυπριακού.
Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα.
Από την ώρα, πρόσθεσε, που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπάρχει ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι διαμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις ΗΠΑ πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Είναι, σημείωσε, έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ωστόσο, ανέφερε, δεν έχει ακόμη πάρει απάντηση (από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη).
Πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, που δεν θα επιτρέπει να γίνει διάλογος».

Για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, κι αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.
Αν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό, σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απειλείται και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί την μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση».
Εξήγησε πως δεν μπορεί ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα επιλογών μίας χώρας (της Τουρκίας), αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, της οικονομικής βιωσιμότητας και συλλογικών αποφάσεων.

Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τουρκοκύπριους των φυσικών πόρων της Κύπρου πριν από την λύση του Κυπριακού, όπως απαιτεί η Άγκυρα.
Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα – αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης , επεσήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα με συντονισμένες προσπάθειες κατέδειξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κι ευρωπαϊκή. Αυτό, ανέφερε, καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Άγκυρα στη σύνοδο της Βάρνας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι, ενώ το 2013 το κράτος ήταν υπό χρεοκοπία , σήμερα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4% του ΑΕΠ. Η έξοδος από την οικονομική κρίση, σημείωσε, οφείλεται στη συνεργασία της κυβέρνησης με την βουλή, τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις , αλλά και τις θυσίες του λαού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επέμεινε στο ότι όραμα του είναι η λύση του Κυπριακού. Δήλωσε ότι με την λήξη της θητείας του (σ.σ. 2018-2023) θέλει να παραδώσει ένα κράτος ελεύθερο, ασφαλές, με συμμαχίες στην περιοχή.
Στόχος του, κατέληξε ο Ν. Αναστασιάδης, είναι να παραδώσει ένα κράτος σύγχρονο, με ανάπτυξη και σταθερότητα.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
pentapostagma.gr