GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Συνάντηση Μέρκελ- Ζάεφ την Τετάρτη στο Βερολίνο

Την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραεν Ζάεφ για συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκ...




Την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραεν Ζάεφ για συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Και μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για την
ατζέντα να κάνει λόγο για «διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα  ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής» όμως θεωρείται βέβαιο ότι επί τάπητος θα τεθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς ο διεθνής παράγοντας πιέζει για εξελίξεις προκειμένου να προλάβουν το καλοκαίρι και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.




Εντωμεταξύ ο Νίκος Κοτζιάς συνεχίζει τις επαφές με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, αυτή τη φορά στη Σόφια.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών  συναντήθηκαν στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να διαφύγει της προσοχής ότι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ - στο τρίτο τετ α τετ τους σε μια εβδομάδα - πόζαραν μπροστά από μια γιγαντοοθόνη με το μήνυμα «United We  Stand Strong» (ενωμένοι είμαστε δυνατοί).
Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ για την εκπομπή «Αυτοψία» επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η παρουσία του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων είναι δεδομένη.
Οι ονομασίες που χρησιμοποίησε εξάλλου ως παράδειγμα των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι ήταν ξεκάθαρες της πορείας που έχει πάρει το θέμα.
«Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί.
Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες.
Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί.
Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη.
Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ξανά σίγουρος ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παραδώσει το σχέδιο συμφώνου στην πλευρά των Σκοπίων.
Όσο, δε, για το περιεχόμενό του είπε ότι «έχουμε μέσα και τα ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, αλλά και ένα ειδικό μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, γιατί όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή που έγινα υπουργός το ονοματολογικό είναι η συμπύκνωση αλυτρωτικών διαθέσεων ή προδιαθέσεων από την άλλη πλευρά, και μετά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που είναι όσον αφορά στην κοινή μας δράση, τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι τη διασυνοριακή συνεργασία».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

protothema.gr