Τη διαχρονική περιγραφή των Ιμίων ως νησίδων που ανήκουν στην Ελλάδα αποδεικνύει σειρά από 19 χάρτες που είναι δημοσιευμένοι στην...
Τη διαχρονική περιγραφή των Ιμίων ως νησίδων που ανήκουν στην Ελλάδα αποδεικνύει σειρά από 19 χάρτες που είναι δημοσιευμένοι στην έκδοση «Υπόμνημα περί των νησίδων “Λιμνιά-Ιμια”» του
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Η έκδοση έγινε τον Νοέμβριο του 1996 και σε αυτήν γίνεται σαφές ότι από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις αρχές δεκαετίας του 1990, τα Ιμια δεν θεωρούνταν σε καμία περίπτωση μέρος της τουρκικής επικράτειας.
Ο πρώτος χάρτης, της τουρκικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας, εκδόθηκε το 1969, απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό όνομά τους (Immia adalari), ενώ –όλως περιέργως με βάση τα τουρκικά επιχειρήματα– περιέχει και γραμμή διαχωρισμού των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.
Το 1969 η ίδια η τουρκική Γεωγραφική Υπηρεσία αναγνώριζε στους χάρτες που εξέδιδε ότι τα Ιμια ήταν ελληνικά νησιά.
Του λόγου το ασφαλές προκύπτει από το όνομα που χρησιμοποιείται στον χάρτη (Immia adalari), ενώ αποτυπώνονται και όρια ανάμεσα στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας.
Μάλιστα, στον χάρτη φαίνεται καθαρά ως τουρκική και ευρισκόμενη ανατολικά της οριογραμμής η νησίδα Τσαβούς.
Στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με σήμερα, όπου η Τουρκία έχει εντάξει τα Ιμια στις αποκαλούμενες γκρίζες ζώνες, μη αποδεχόμενη, επίσης, ότι υπάρχουν χωρικά ύδατα.
Τα Ιμια περιγράφονται ως ελληνικό έδαφος σε χάρτες της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του 1991, σε αντίστοιχους του αμερικανικού Ναυτικού το 1990, αλλά και σε ακόμα 17 παλαιότερους που έχουν εκδοθεί από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
Στα ανατολικά της γραμμής, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, διακρίνεται η νησίδα Τσαβούς, στην οποία, μάλιστα, προχθές οι Τούρκοι ήγειραν παρατηρητήριο.
Ο δεύτερος χάρτης της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το 1991 και απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό τους όνομα και τη χρήση του ελληνικού όρου «νησιά».
Ο τρίτος χάρτης σχεδιάστηκε το 1990 από το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Τα Ιμια περιγράφονται ως «Λιμνιά» και –όπως φαίνεται στην παρένθεση κάτω από το όνομα– ανήκουν στην Ελλάδα (Greece).
Αναλόγως, η νησίδα απέναντι (Τσαβούς) περιγράφεται ως τουρκική, όπως και σήμερα.
http://www.tilestwra.com/tourkikos-chartis-dichni-ta-imia-ellinika/