Του Αθανάσιου Θανόπουλου Συνέντευξη στο Nafpaktianews παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος για το ζήτημα ...
Του Αθανάσιου Θανόπουλου
Συνέντευξη στο Nafpaktianews παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος.
Κάνοντας μια σύντομη
ιστορική αναδρομή ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και την απόφαση να αναγνωρίση το κράτος των Σκοπίων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
ιστορική αναδρομή ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και την απόφαση να αναγνωρίση το κράτος των Σκοπίων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
»Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τους όρους που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση λίγους μήνες πριν δηλαδή τον Δεκέμβριο του 1991 και δεν θα έχει μέσα το όνομα Μακεδονία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
»Στην ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αναφέρετε ότι η πολιτική ηγεσία με εξαίρεση το ΚΚΕ συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 με την αυτονόητη διευκρίνηση ότι στο όνομα του Κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία» συμπλήρωσε ο κ. Ιερόθεος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ναυπλακτου πρόσεθεσε:
»Λίγους μήνες μετά προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Πορτογαλία και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ, Πινέιρο έκανε νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία έλεγε να χρησιμοποιήσουν το Nova Makedonija, η οποία πρόταση απορρίφθηκε από το νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι όροι της ΕΟΚ ήταν οι εξής τρεις:
Πρώτον δεν θα έχουν οι σκοπιανοί εδαφικές διεκδικήσεις, δεύτερον δεν θα ασκούν εκθετική προπαγάνδα και τρίτον δεν θα χρησιμοποιήσουν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις».
Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε διάφορα σενάρια διαδοχής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου εκφράζοντας την άποψη ότι από τη στιγμή που ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος είναι καλυμμένος είναι άηθες ήθος να μιλούν για διαδοχή και μερικοί να διεκδικούν ή να εισέρχονται στην τροχιά της διαδοχής, ενώ υπάρχει Αρχιεπίσκοπος, και να χρησιμοποιείτε ένα εθνικό θέμα για να καλύπτονται σκοπιμότητες και φιλοδοξίες.
»Τελικά αυτό είναι εκκοσμίκευση μέσα στην Εκκλησία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω την συνέντευξη: