Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια θα κάνουν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό φαίνεται να ανακοινώθηκε στον Κοτζιά κατά ...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια θα κάνουν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας.
Αυτό φαίνεται να ανακοινώθηκε στον Κοτζιά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με
Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη.
Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη.
Μια συνάντηση που έγινε κάτω από άκρα
μυστικότητα και διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες.Eπιστολή έστειλε και ο Α.Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο που στην ουσία του λέει «σε ακούω αλλά εγώ αποφασίζω» (σσ διακριτοί ρόλοι…)
Σχέδιο για δημοψήφισμα που θα αφορά το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει στα Σκόπια, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το ερώτημα που θα τίθεται στο δημοψήφισμα είναι
«Θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλάζοντας όνομα;».
Πρόκειται για διπλωματικό-τρικ.
Δεν θα αναφέρει πουθενά ποιο θα είναι το νέο όνομα όνομα παρά μόνο το αποτέλεσμα!
Προφανώς στο τεχνητό κρατίδιο επικρατεί άσχημο κλίμα μεταξύ Αλβανών και Σλάβων.
Πριν ημέρες είχαν απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη για δημοψήφισμα.
Tαυτόχρονα επιστολή προς τον κ. Ιερώνυμο έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στην θέση που διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος για το Σκοπιανό σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.
Βασικά σημεία της επιστολής του πρωθυπουργού στον αρχιεπίσκοπο είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες:
– «Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή.
– Υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση.
– Διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας- πολιτείας.
– Στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία.
– Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία κι ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».
Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:
«Σας ευχαριστώ για την από 10 Ιανουαρίου επιστολή σας.
Εύχομαι, επί τη ευκαιρία, σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, το 2018.
Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής.
Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών.
Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή.
Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε.
Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.
Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία.
Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων.
Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.
Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.
Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας».
Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ
Στο μεταξύ, υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση άρχισε στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Αμφιτρίων» του ξενοδοχείου και διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες.
Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση, για την οποία το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε την οδό της μυστικής διπλωματίας, μην αποκαλύπτοντας ούτε τον τόπο, αλλά ούτε και το χρόνο διεξαγωγής της (παρά μόνο ότι επρόκειτο να γίνει εντός της ημέρας), πραγματοποιήθηκε τελικά νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό της άκρας μυστικότητας γύρω από τη συνάντηση, είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο κ. Ντιμιτρόφ οδηγήθηκε στο χώρο που τον περίμενε ο κ. Κοτζιάς, από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου.
Στη συζήτηση, κατά πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
Δείτε εικόνες
Σε «Νάντια Κομανέτσι» έχουν μετατραπεί οι ΑΝ.ΕΛ
Υπό το βάρος της κοινής γνώμης η οποία σταδιακά αρχίζει και φουντώνει επικίνδυνα λένε, ξελένε και ξαναδηλώνουν πως δεν θα δεχτούν τον όρο «Μακεδονία».
Μόνο που ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας πριν ημέρες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι «ο Πάνος Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία, αλλά ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά».
Τώρα δέχονται μόνο σλαβικούς όρους.
Προφανώς πρόκειται για διπλωματικό τρικ μετρώντας αντιδράσεις από λαό και Εκκλησία.
Νέες βαρύγδουπες δηλώσεις Π.Καμμένους για το Σκοπιανό: Ούτε «New» ούτε «Upper» Μακεδονία
«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία»», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ.
«Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε.
Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος εν συνεχεία εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Εν συνεχεία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επεσήμανε ότι αν το κόμμα του διαφωνήσει με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Τέλος, σημείωσε ότι «μόνη ελπίδα για τη γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης που δεν θα πληγώνει τη Ελλάδα».
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
pentapostagma.gr