Είχαμε πριν λίγο «επεισόδιο» στα Ίμια , την έκταση του οποίου δεν την γνωρίζουμε ακόμα , και αφορούσε την μετάβαση του κ. Καμμένου στ...
Είχαμε πριν λίγο «επεισόδιο» στα Ίμια , την έκταση του οποίου δεν την γνωρίζουμε ακόμα , και αφορούσε την μετάβαση του κ. Καμμένου στην περιοχή ενόψει της επετείου της πτώσης του ελικοπτέρου το
1996 , στην αντιπαράθεση Ελλάδος και Τουρκίας;Οι Τούρκοι πάντως αναφέρουν ότι «παρεμποδίστηκε» από την τουρκική ακτοφυλακή ο Έλληνας υπουργός άμυνας ευρισκόμενος σε πολεμικό πλοίο , ενώ επιχείρησε να μεταβεί στις βραχονησίδες Ίμια, για να καταθέσει στεφάνι» .
Ανακοίνωση όμως από το ελληνικό υπουργείο δεν έχουμε ακόμη για να δούμε τι ακριβώς ισχύει από όλα αυτά που αναφέρει ο τουρκικός τύπος με έκτακτο δελτίο τύπου.
Η τουρκική εφημερίδα Star αναφέρει ότι « ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήρθε στην περιοχή των Βραχονησίδων Ίμια με πλοίο με σκοπό να καταθέσει στεφάνι , δεν πλησίασε τις βραχονησίδες , μετά την αυστηρή προειδοποίηση των ομάδων της τουρκικής Ακτοφυλακής, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τα «τουρκικά ύδατα» χωρίς ένταση.
Επισημαίνουμε την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γκιλντιρίμ , ο οποίος γνωρίζοντας την πρόθεση της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΑΜ λόγω της επετείου είχε δηλώσει πριν δύο ημέρες:
Επισημαίνουμε την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γκιλντιρίμ , ο οποίος γνωρίζοντας την πρόθεση της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΑΜ λόγω της επετείου είχε δηλώσει πριν δύο ημέρες:
« Κάνω μια σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την επέτειο της κρίσης των Ιμίων…είμαστε κατά της τρομοκρατίας και τους οποίους καλούμε να μην κινούνται με προκλητικότητα σε «θολά νερά» .
Η παρουσία τους εκεί δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα ..ενώ έχουμε πάρει όλες τις προφυλάξεις . Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί» .
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Καμμένος από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφιερώνει στεφάνι στην μνήμη των ηρώων στα Ίμια κάθε χρόνο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις φωτογραφίες που ανάρτησε ο Πάνος Καμμένος στο twitter, φαίνεται στο βάθος ένα τουρκικό σκάφος του λιμενικού.
Κάτι το οποίο μαρτυρά πως ακόμα και την στιγμή που η ελληνική ηγεσία αποτίνει φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες, οι Τούρκοι συνεχίζουν με την παρουσία τους να πυροδοτούν να δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν αναφέρει τίποτε για το περιστατικό και η ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.
Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.
Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.
Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου.
Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».
Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας.
Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στις 31 Ιανουαρίου του 1996 στις βραχονησίδες Ιμια Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν τόσο κοντά -όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία- σε μία πολεμική σύρραξη.
Βατραχάνθρωποι και των δύο στρατών είχαν αποβιβαστεί στις νησίδες. Οι Ελληνες στρατιώτες στη Μεγάλη Ιμια και οι Τούρκοι στη Μικρή.
Η σύρραξη ευτυχώς δεν έγινε ποτέ, ωστόσο τρεις αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους μετά από πτώση ελικοπτέρου. Μετά και την πρόσφατη πρόκληση των Τούρκων στα Ιμία λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 21 χρόνια από την κρίση στην περιοχή, ξύπνησαν ξανά μνήμες από την 31 ηΙανουαρίου 1996.
Τότε η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο όταν ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς, έπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο».
Νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Αιτία της πτώσης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και Τουρκία είχαν ήδη μεταφέρει -κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης- στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) στο σημείο. Τελικά, με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.
Την εποχή της συγκεκριμένης κρίσης, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996). Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
pentapostagma.gr