Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, που στην κορυφή του ζούσαν οι δώδεκα αρχαιοελληνικοί θεοί, βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσ...
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, που στην κορυφή του ζούσαν οι δώδεκα αρχαιοελληνικοί θεοί, βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Ο μυθικός Όλυμπος δεσπόζει επιβλητικός εκεί που
H υψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας, στα 2.917 και η πιο εντυπωσιακή το Στεφάνι, στα 2.909 μέτρα. Τα τελευταία 200 μέτρα του Στεφανιού, που υψώνονται κατακόρυφα, θεωρούνται τα πιο απαιτητικά στην ανάβαση.
Στα 2.912 μέτρα δεσπόζει το Σκολιό ενώ ανάμεσα στο Στεφάνι και τον Προφήτη Ηλία εκτείνεται το «Οροπέδιο των Μουσών» στα 2.550 μ. Νοτιότερα, στο κέντρο σχεδόν του ορεινού όγκου, βρίσκεται το εκτεταμένο αλπικό λιβάδι της Μπάρας, σε υψόμετρο 2.350 μ.
Η πιο συνηθισμένη αφετηρία για την εξερεύνηση του Ολύμπου είναι το Λιτόχωρο, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού.
Πεζοπορικές διαδρομές, πολλά καταφύγια, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές που απευθύνονται σε ορειβάτες αντίστοιχης εκπαίδευσης και φυσικής κατάστασης, αλλά και περιβάλλον που υπενθυμίζει στον επισκέπτη την κλίμακα της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη.
Για την προστασία της περιοχής του Ολύμπου, περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, έχει δημιουργηθεί από το 1938 ο Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος στην Ελλάδα.
Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται το Δίον, η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, που ήταν αφιερωμένη στον Δία και στους δώδεκα θεούς.
Ολόκληρος ο Πιερικός Όλυμπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθεί η μνημειακή και ιστορική του όψη.