GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΑΣΔΕΝ τέλος εν όψει ΑΟΖ και πολεμικών επιχειρήσεων – Σε εξέλιξη ΚΥΣΕΑ τώρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τώρα η συνεδρίαση-υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού-του ΚΥΣΕΑ για όλα τα ανοιχτά θέματα, εξοπλισμοί, ε...



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τώρα η συνεδρίαση-υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού-του ΚΥΣΕΑ για όλα τα ανοιχτά θέματα, εξοπλισμοί, ελληνοτουρκικά, αναδιοργάνωση ΕΔ, προκλήσεις Τουρκίας προς
Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
Ψηλά στην ατζέντα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκεται η απόκτηση για λογαριασμό της Αεροπορίας του Στρατού Ξηράς, των ελικοπτέρων KIOWA από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
Το κονδύλι των 47 εκατομμυρίων δολαρίων έχει βρεθεί και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες για την έγκριση της προμήθειας.
Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ε.Αποστολάκη, η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι απο τα 70 KIOWA που θα αποκτηθούν τα 36 θα ειναι πλήρως επιχειρησιακά, ενα μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν το απαραίτητο στοκ για ανταλλακτικά όπως αναφέραμε και χτες.

«Η αγορά γίνεται για την άμυνα των νησιών που θα αποκτήσουν μια παραπάνω δυνατότητα» τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζοντας ότι:

«Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να πάρουμε κατι καινούργιο. Εμφανίστηκε μια πρόταση την αξιολογούμε και κοιτάξαμε να δούμε τι επιλογές έχουμε. Ειναι μια αποδεκτή επιλογή πιθανώς δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι εντός των επιτρεπτών οικονομικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα , ήρθε το τέλος εποχής για την ΑΣΔΕΝ εν όψει ΑΟΖ και πολεμικών επιχειρήσεων. Μαζί με την μετακόμιση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Αυλώνα, είναι η δεύτερη δομική αλλαγή που γίνεται γνωστή.

Η χώρα μεταπίπτει σταδιακά σε πολεμική διάταξη.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει την αναβάθμιση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων σε «Διοίκηση Αρχιπελάγους».

Η διάρθωση του μείζονος σχηματισμού θα περιλαμβάνει διακλαδικό επιτελείο με φονική δύναμη πυρός και διοικητή από τον Στρατό Ξηράς.

Έτσι σε επίπεδο ιεραρχίας η νέα πυραμίδα που θα διαμορφωθεί θέτει υπό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την 1η Στρατιά, την «Διοίκηση Αρχιπελάγους» και σε απευθείας σύνδεση με έναν τοπικό διοικητή, ανα νησί, που κατά κανόνα θα προέρχεται από το Στρατό Ξηράς.

Υπό τις εντολές του τοπικού διοικητή θα τελούν οι μονάδες και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο σκέλος της υποστήριξης.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο διατηρεί το ΓΕΕΘΑ ενώ η 1η Στρατιά αποκτά τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων σχηματισμών των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή του Αρχηγείου Στόλου και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Η ιστορία της ΑΣΔΕΝ

Η ΑΣΔΕΝ συγκροτήθηκε στην Αθήνα το 1945 ως Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής, από το 1961 εξελίχθηκε από μια εδαφική αμυντική δύναμη σε έναν σχηματισμό μεγέθους σώματος στρατού, επιβλέποντας τις τέσσερις Διοικήσεις Εθνοφυλακής της περιοχής του Αιγαίου.
Σύντομα μετονομάστηκε σε Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικών και Νησιών (ΑΣΔΕΝ), για να αντικατοπτρίζει το διευρυμένο ρόλο της.

Το 1995, η έδρα της διοίκησης μεταφέρθηκε στο προάστιο της Καρίας στην Αθήνα, Αττική και μέχρι το 2005 έγινε σημαντικός επιχειρησιακός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, αποτελούμενος από δύο μεραρχίες και πέντε ταξιαρχίες, με την ονομασία Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ).[

Μετά από μια εκτεταμένη αμυντική επανεξέταση το 2013, οι δυνατότητες του σώματος ενισχύθηκαν με την αναδιοργάνωση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού ως ταξιαρχία εναέριας επιδρομής για να καταστεί η δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΑΣΔΕΝ.

Διάρθρωση Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων

Λόχος Στρατηγείου ΑΣΔΕΝ (ΛΣ/ΑΣΔΕΝ)
Διοίκηση Πυροβολικού ΑΣΔΕΝ (ΔΜΧ/ΑΣΔΕΝ)
2ο Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ)
291o Kέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (291o KEN), με έδρα τη Σύρο
5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (5 A/M ΤΑΞ «V Μεραρχία Κρητών»), με έδρα τα Χανιά
88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ), με έδρα τη Λήμνο
79η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79η ΑΔΤΕ), με έδρα τη Σάμο
80η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80η ΑΔΤΕ), με έδρα την Κω
95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Ρόδο
96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Χίο
98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Λέσβο

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"