GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο άγνωστος δεύτερος Πύργος της Θεσσαλονίκης και το θαλάσσιο τείχος

Στην πανοραμική λήψη φαίνονται τα θαλάσσια τείχη από την οδό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τον πύργο της Αποβάθρας, στη σημερινή ...



Στην πανοραμική λήψη φαίνονται τα θαλάσσια τείχη από την οδό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τον πύργο της Αποβάθρας, στη σημερινή περιοχή των Λαδάδικων
Μια δεύτερη ανάγνωση  της φωτογραφίας ντοκουμέντο που εντοπίστηκε από την
ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» στα Ουγγρικά Αρχεία και απεικονίζει το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε η «Μηχανή του Χρόνου» με την βοήθεια του υπεύθυνου του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονα  Γιάννη Επαμεινώνδα.
Αφορμή στάθηκε η έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στην Βίλα Καπαντζή με θέμα «Το τέλος της παλιάς πόλης».
Στην πανοραμική λήψη φαίνονται τα θαλάσσια τείχη από την οδό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τον πύργο της Αποβάθρας, στη σημερινή περιοχή των Λαδάδικων.


Η φωτογραφία αποτελεί μέρος ενός άλμπουμ των Αρμένιων αδερφών Αμπντουλάχ, επίσημων φωτογράφων του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ. Τραβήχτηκε περί το 1864 από τον Λευκό Πύργο, ενώ εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες λήψεις από διαφορετικά σημεία, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.
Ο Γιάννης Επαμεινώνδας αναφέρεται συνοπτικά στις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, του 1890 και του 1917 και περιγράφει το σχέδιο του μηχανικού Βιτάλη για την κατασκευή της νέας προκυμαίας  μετά την κατεδάφιση του τείχους και την επιχωμάτωση της παραλίας.
Αποτυπώνονται τα θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης, όπως επισκευάστηκαν μετά τον σεισμό του 1829. Διακρίνεται ακόμα η περιοχή από τον Μεβλεβιχανέ μέχρι την παλιά Παλιά Καραντίνα και το «Πρώτο» Τελωνείο στο λιμάνι.
Στο βάθος διακρίνονται τα δέντρα του Μπέστσιναρ και του Δενδροποτάμου.
Αυτό που διακρίνει το έμπειρο μάτι του αρχιτέκτονα είναι ο γκρεμισμένος σήμερα Πύργος της Αποβάθρας, ο δεύτερος οκταγωνικός πύργος της Θεσσαλονίκης, αλλά ένα μικρό κομμάτι στεριάς, όπου οι ψαράδες άπλωναν τα πανιά τους και τραβούσαν τα καΐκια τους.
Το υπόλοιπο τείχος «αγκαλιάζει» το παλαιό λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και φαίνεται εμφανώς φθαρμένο από τα κύματα της θάλασσας.
Ο προσεχτικός παρατηρητής και γνώστης της παλιάς πόλης εντοπίζει τον μιναρέ του Χαμζά Μπέη στη σημερινή Βενιζέλου και Εγνατία, και το τριώροφο σπίτι της οικογένειας Χαρίση, όπου αποτέλεσε και το πρώτο αγγλικό προξενείο.
Δείτε το βίντεο όπου ο αρχιτέκτων Κ.  Επαμεινώνδας περιγράφει στον Χρίστο Βασιλόπουλο την ιστορική φωτογραφία με τα θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης:


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

news247.gr