Tην ενίσχυση της Κύπρου και των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε
Tην ενίσχυση της Κύπρου και των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε
ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Πιθανότατα αυτά θα είναι ισραηλινά και συγκεκριμένα UAV Heron.
Το κατασκευής Israel Aerospace Industries (IAI) Heron είναι μεσαίου υψομέτρου και μακράς αυτονομίας μη επανδρωμένο αερόχημα με εκπέτασμα 16,6 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 1.250 κιλά.
Μπορεί να φθάσει σε υψόμετρα της τάξης των 9.000+ μέτρων η δε αυτονομία του ανέρχεται σε 40 ώρες ανάλογα με τον εξοπλισμό αποστολής και το προφίλ πτήσης.
Τα UAVs Heron χρησιμοποιούνται κατά κόρων για την επιτήρηση και τον εντοπισμό στόχων στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο, ενώ επελέγησαν και από τη Γερμανία, για ενοικίαση, έναντι του αμερικανικού UAV Predator. Επιχειρούν και με 19 ακόμα χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Heron αξιοποιούν σε επιχειρήσεις παρατήρησης και συλλογής πληροφοριών αρκετές ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα το Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Εκουαδόρ, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ, Μαρόκο, Σιγκαπούρη, Κορέα, Τουρκία και ΗΠΑ κά.
Τα Heron έχουν τη δυνατότητα να φέρουν φορτίο ενός τόνου και να πετούν με όλες τις καιρικές συνθήκες.
Aξιοσημείωτο είναι ότι η αναγγελία αυτή έγινε αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με την Τουρκία να προχωρά σε ακόμη μια σοβαρή πρόκληση σήμερα.
Οι τούρκοι επιτελείς ξεπέρασαν κάθε όριο δεσμεύοντας περιοχή-“μαμούθ» στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού της Αφροδίτης, για στρατιωτικές ασκήσεις.
Η περιοχή που δεσμεύεται παράνομα περικλείει και το οικόπεδο 6 αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στα νότια του νησιού, για το οποίο -πρo ημερών- ο γαλλικός κολοσσός της TOTAL προανήγγειλε έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του.
Τι αποφάσισαν Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα
Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν στη σύσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, του Ισραήλ Avigdor Liberman και της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαΐδη.
Πρόκειται για την 1η Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων, όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε πως ξεκίνησε στο Ισραήλ η αεροπορική άσκηση «Blue Flag» στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, συζήτησαν για τις δυνατότητες εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορούν την κοινή εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση του κυβερνοπολέμου κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της υποστήριξης διαφόρων υλικών, όπως εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ παρέπεμψε τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας σε μελλοντικές επαφές των πρωθυπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
«Δεν είμαι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο» ανέφερε σχετικά.
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών χαρακτήρισαν εξαιρετική τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε φάση διαρκούς ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καμμένος.
Ετσι, σήμερα σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στην αεροπορική βάση Πάφου για τους εορτασμούς του προστάτη Αγίου της αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο κ. Φωκαΐδης απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της αεροπορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στα στελέχη της αεροπορίας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω.
Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε στη συνέχεια ότι όπως προβλέπεται και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες σε μέσα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και επιτήρησης, με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εξήγησε ότι η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και κάποιων άλλων συστημάτων, αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης, που αφορούν στην κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως προσδράμουσας ασφάλειας και ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του Υπουργείου Άμυνας για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, τονίζοντας και τα οφέλη της Κύπρου από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της ΕΕ τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.
Στην ημερήσια του διαταγή, ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας Φιλόκυπρος Γιαννάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας ότι η διοίκηση αεροπορίας, παρά τη σύντομη ιστορία της, χάριν στις θυσίες του κυπριακού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της, έχει εξελιχτεί σε μια μικρή σύγχρονη πολεμική αεροπορία, που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.
Ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας τόνισε ότι πέραν της ετοιμότητας για ανάληψη πολεμικής αποστολής, το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην πολιτεία και στην κοινωνία, τηρώντας ετοιμότητα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροκομιδής τραυματιών.
Τόνισε, επίσης, τη σημασία της αεροπορικής βάσης Πάφου, την οποία χρησιμοποιούν τακτικά οι αεροπορίες συμμαχικών κρατών, αναδεικνύοντας την αξία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.