Του Βασίλη Καπούλα Ναυάγιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να επιτίθεται στις ΗΠΑ με νέες εμπρηστικές ...
Του Βασίλη Καπούλα
Ναυάγιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να επιτίθεται στις ΗΠΑ με νέες εμπρηστικές δηλώσεις ακόμη και για τον
ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από τις αμερικανικές αρχές σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του.
Και τι δεν είπε ο Ερντογάν. Κατηγόρησε τον Ν.Τραμπ για ισλαμοφοβία και ότι αποκαλεί τους Μουσουλμάνους τρομοκράτες, οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε πολιτισμένη χώρα, ούτε έχουν Δημοκρατία τόνισε.
Λίγο αργότερα είπε ότι η Δημοκρατία έχει χρεοκοπήσει και δεν αντανακλά τις ανάγκες του λαού ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη, John Bass.
Το πιο σημαντικό όμως είναι μια αναφορά του στα πυρηνικά. Συγκεκριμένα είπε ότι:
«Oι Πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποτρέψουν άλλες από την απόκτηση πυρηνικών». Η αναφορά έγινε με αφορμή το Ιράν αλλά προφανώς αφορά και την ίδια την Τουρκία το θέμα.
Turkey president #Erdogan says democracy has gone bankrupt, and it no longer meets the needs of the people pic.twitter.com/udLMtGkimb— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 20. Oktober 2017
«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.
«Εάν η Αμερική εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τους 13 σωματοφύλακες μου σε μια χώρα όπου πήγα προσκεκλημένος, λυπάμαι, αλλά δεν θα πω ότι η χώρα αυτή είναι πολιτισμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι οπαδοί του PKK και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν ενώθηκαν σε διαμαρτυρία εναντίον του σε απόσταση μόλις 40 έως 50 μέτρων από εκεί που ήταν ο ίδιος.
«[σ.σ. Οι φρουροί ασφαλείας] πήραν μέτρα για εμάς, μάλιστα δύο από αυτούς δεν ήταν καν εκεί…
Είναι αυτό δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
Επέκρινε επίσης την πολιτική του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες της σε ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά».
Παράλληλα, είπε ότι οι μουσουλμάνοι στην Αμερική αντιμετωπίζουν απελάσεις, «επομένως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χώρα».
“Τί δουλειά έχεις εσύ στο Κιρκούκ;”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στον ηγέτη ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ρωτώντας τον “με ποιο δικαίωμα λέει ότι το Κιρκούκ είναι δικό του” υπονοώντας ότι εξυπηρετεί σχέδια άλλων.
Turkish president #Erdogan slams @realDonaldTrump for what he said US president called Mulims as terrorists, provoking Islamophobia pic.twitter.com/HrLCHfkJBj— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 21. Oktober 2017
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν εκεί ούτε στο ΡΚΚ, ούτε και στο ISIS να το χρησιμοποιήσουν και πως επανέλαβε τη γνωστή του φράση πως αν χρειαστεί ‘θα πάνε ένα βράδυ ξαφνικά’.
“Το κάναμε στο Ίντλιμπ; Το κάναμε. Θα το κάνουμε και από δω και πέρα. Με το να το λες, δεν μπαίνεις. Μπαίνεις ένα βράδυ ξαφνικά”, είπε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία απειλείται από πολιορκία τρομοκρατίας.
“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο σενάριο.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιορκία της χώρας από την τρομοκρατία”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως στόχος είναι ο διαμελισμός της Τουρκίας.
“Η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από 80 εκατομμύρια.
Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας είναι ότι ανήκει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αδελφούς οι οποίοι έχουν κοινό ιστορικό παρελθόν σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή”, ανέφερε.
Claiming his bodyguards in US were wrongfully indicted, #Turkey's president #Erdogan says US is neither a democracy nor a civilised country. pic.twitter.com/iG25zkpHVN— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 21. Oktober 2017
“Δεν θα υποχωρήσουμε στις επιβολές”, δήλωσε με τη σειρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνοντας ότι η Άγκυρα απέρριψε τους τέσσερις όρους που έθεσε η αμερικανική αντιπροσωπεία που ήρθε από τις ΗΠΑ.
“Δεν αποδεχόμαστε εκείνα που έρχονται αντίθετα με τα συμφέροντά μας.
Ό,τι και να είναι οι όροι εάν ένα άτομο διέπραξε έγκλημα δεν είναι στο χέρι μας αυτό.
Το δίκαιο κάνει αυτό που πρέπει.
Η κρίση της βίζας για μας ήταν μια αχρείαστη κρίση. Δεν είναι μια στάση ώριμη στη διπλωματία.
Εμείς ανταπαντήσαμε στην απόφαση των ΗΠΑ.
Αυτού του είδους τα αχρείαστα θέματα δεν πρέπει να γίνονται ζήτημα μεταξύ δύο συμμάχων.
Αυτά τα θέματα μπορούμε να τα λύσουμε με αμοιβαία αντίληψη”, ανέφερε.
Οι τέσσερις όροι που έθεσε η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι οι εξής:
Πρώτον, να δοθούν αποδείξεις για τον Μετίν Τοπούζ και τον Μετέ Τ.
Δεύτερον, να ενημερωθούν οι ΗΠΑ για τις έρευνες σχετικά με τους εργαζομένους της.
Τρίτον, να ερωτηθεί εάν οι επαφές των εργαζομένων είναι εναρμονισμένες με τη θέληση των ΗΠΑ
Τέταρτον, εάν ο εργαζόμενος έκανε τις επαφές μετά από επιθυμία των ΗΠΑ να μην συλληφθεί.
Δύο Τούρκοι που εργάζονταν σε αμερικανικά προξενεία συνελήφθησαν φέτος:
Τον Μάιο ένας διερμηνέας του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα και πριν δύο εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης η τουρκική αστυνομία θέλει να ανακρίνει και έναν τρίτο εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η σύζυγός του και η κόρη του κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.