GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πως έγινε πλούσιος ο Ωνάσης: Τα πέντε βήματα – σταθμοί της ζωής του

Ο Κροίσος από τη Σμύρνη και ο διασημότερος Ελληνας επιχειρηματίας, Αριστοτέλης Ωνάσης, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1906 και κ...




Ο Κροίσος από τη Σμύρνη και ο διασημότερος Ελληνας επιχειρηματίας, Αριστοτέλης Ωνάσης, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1906 και κατάφερε να
γίνει γνωστός για τα πάντα: 
Πολλά χρήματα, διεθνή επιρροή, λάτρης του ωραίου φύλου, αλλά και για την τραγική οικογενειακή του ιστορία. 
Ο ίδιος, κλονίστηκε όταν σκοτώθηκε ο αγαπημένος του γιος, Αλέξανδρος, με αποτέλεσμα να σβήσει πικραμένος.

Πως ξεκίνησε: Από πρόσφυγας στη Σμύρνη, νυχτοφύλακας και τηλεφωνητής στο Μπουένος Αϊρες




Στην ηλικία των 16 ετών ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήρθε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη ως πρόσφυγας, έχοντας δει τον αγαπημένο του θείο να απαγχονίζεται από τους Τούρκους, μέχρι που το 1923 αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αργεντινή με μόλις 250 δολάρια στην τσέπη.
Η αρχή της νέας του ζωής στο Μπουένος Αϊρες, ήταν αρκετά δύσκολη, με τον Ωνάση να δουλεύει ως λαντζιέρης και νυχτοφύλακας μέχρι να προσληφθεί ως νυκτερινός τηλεφωνητής από την Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρεία. 
Εκμεταλλευόμενος τις συνομιλίες που άκουγε, ίδρυσε μια μικρή εταιρεία εισαγωγής καπνών που κατασκεύαζε και τσιγάρα, με τον πατέρα του να του στέλνει καπνό, πολλές φορές λαθραίο.

Ο “Aristos” σκαρφαλώνει στην κορυφή




Εχοντας συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο από την επιχείρηση καπνού, ο Ωνάσης άρχισε να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες του μεγάλου οικονομικό «κραχ» του 1929 και το 1932 και στράφηκε στην ναυτιλία, όπου παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». 
Η άνοδος του ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς μεγαλύτερα τάνκερ, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί πάντα τη νόμιμη οδό: 
Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί, με τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, να προτιμούν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του.

Ο γάμος – φιάσκο με την Τίνα Λιβανού

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ωνάσης εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη. 
Εκεί γνώρισε τη 16χρονη κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την Αθηνά και όπως λέγεται την παντρεύτηκε το 1946 επειδή θέλησε να εκμεταλλευτεί την δύναμη του πατέρα της. 
Δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και το 1950 την κόρη τους Χριστίνα. 
Οι σχέσεις του με την Τίνα Λιβανού δεν ήταν ποτέ ιδανικές και δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους χώρισαν.

Η Ολυμπιακή, ο γάμος με την Μαρία Κάλλας και η Τζάκι Κένεντι



Το 1957, μετά από την παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ωνάσης ανέλαβε την μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε., για 2.000.000 δολάρια μετονομάζοντας τη σε «Ολυμπιακή Αεροπορία». 
Η Ολυμπιακή σύντομα γνώρισε ημέρες δόξας και αναπτύχθηκε σε παγκόσμια αεροπορική εταιρεία. 
Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας είχε ήδη περίπου 70 εταιρίες σ' όλο τον κόσμο και ήταν στο επίκεντρο της προσοχής, με όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του κόσμου να έχουν επαφές μαζί του. Οταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα άγονο νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε στην καταπράσινη και υπερπολυτελή θερινή κατοικία του.



Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. 
Η γνωριμία τους αυτή μετατράπηκε τα επόμενα χρόνια σε έναν φλογερό έρωτα, ο οποίος όμως δεν κατέληξε ποτέ σε γάμο. 
Ο Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 την Ζακλίν Μπουβιέ γνωστή και ως Τζάκι Κένεντι, χήρα του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Τζον Κένεντι.

Η πτώση του Κροίσου: Ο θάνατος του γιου του που δεν ξεπέρασε ποτέ

To γεγονός που σημάδεψε τον Αριστοτέλη Ωνάση και σηματοδότησε το τέλος του ίδιου και της αυτοκρατορίας του, ήταν στις 22 Ιανουρίου του 1972 όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 
Ο τραυματισμός του Αλέξανδρου στο κεφάλι ήταν πολύ σοβαρός και λίγες ημέρες αργότερα με την συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί τον αποσυνέδεσαν από τα μηχανήματα και κατέληξε. 
Ο θάνατος του μοναχογιού του ήταν ολοκληρωτικό χτύπημα για τον Ωνάση, ο οποίος παρά την τεταμένη σχέση τους τον αγαπούσε παθολογικά. 
Ο Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1.000.000 δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες για το ποιος σκότωσε τον γιό του, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Ωνάσης έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και τις επιχειρήσεις του οι οποίες άρχισαν να καταρρέουν, ενώ προσβλήθηκε και από μυασθένεια, μια νόσο που σιγά σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα. 
Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου κλήθηκαν στον Σκορπιό όπου είχε αποσυρθεί, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. 
Ο Ωνάσης πέθανε τελικά στις 15 Μαρτίου του 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"