- Ο Βασίλειος Πάππας, ιστορικός και γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, φέρνει στο φως απόρρητα έγγραφα για την προσ...
-
Ο Βασίλειος Πάππας, ιστορικός και γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, φέρνει στο φως απόρρητα έγγραφα για την προσφορά των μοναχών
Από τον Αντώνη Μακατούνη
Αναρίθμητοι τόμοι και σπουδαία πονήματα έχουν συγγραφεί για τους εθνικούς αγώνες που εξυμνούν τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων, κληρικών και λαϊκών.
Για πρώτη φορά όμως καταγράφονται με βάση «απόρρητα» έγγραφα του Αγίου Ορους οι αφανείς Αγιορείτες ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους τα ιερά και όσια της πατρίδας.
Πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Εθνος με ποικιλότροπες δράσεις, ενώ στο υπό έκδοση βιβλίο (αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2016) του γενικού γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) Βασιλείου Ν. Πάππα, με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους εθνικούς αγώνες (1850-1913)», αναδεικνύεται παράλληλα η κομβικής σημασίας συμμετοχή τους σε κάθε εθνικοαπελευθερωτική κίνηση των Ελλήνων. Κορυφαία ήταν η απελευθέρωση του Αγίου Ορους (2 Νοεμβρίου 1912), που είχε αποτέλεσμα να διασφαλιστεί το εθνικό φρόνημα του ορθόδοξου κόσμου και να διασωθούν από βέβαιες καταστροφές πνευματικοί θησαυροί ανυπολόγιστης θρησκευτικής αξίας.
-
«Πολλά είναι τα ονόματα των μοναχών. Ενδεικτικά, υπάρχει το κελί του Αγίου Ευσταθίου των Καρυών, όπου έδρασε ο Γρηγόριος ο Σούλιος. Βρέθηκαν κρύπτες όπλων και πολεμοφοδίων που προέρχονταν από τη Σκόπελο και την Αλόννησο και προορίζονταν για τις ένοπλες ομάδες. Επίσης, τα κελιά των Μοναστηριών της Λαύρας, της Καρακάλλου, της Φιλοθέου, της Βατοπαιδίου, του Παντοκράτορος και η σκήτη της Αγίας Αννας των Καυσοκαλυβίων» αναφέρει ο κ. Πάππας.
«Το βατοπαιδινό κελί των Αγίων Αναργύρων είχε ευεργέτη του τον Παύλο Μελά, ο οποίος έως το 1904, οπότε δολοφονήθηκε, περάτωσε όλες τις εργασίες εκεί.
Μάλιστα, στα εγκαίνια του κελιού κοινώνησαν 130 μοναχοί, που ορκίστηκαν να σταθούν στο πλευρό των Μακεδονομάχων» προσθέτει με συγκίνηση ο ιστορικός, ο οποίος έχει επιμεληθεί και το βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη με τίτλο «Ο Χαλκιδικιώτης Μακεδονομάχος καπετάν Γιαγλής».
Μάλιστα, στα εγκαίνια του κελιού κοινώνησαν 130 μοναχοί, που ορκίστηκαν να σταθούν στο πλευρό των Μακεδονομάχων» προσθέτει με συγκίνηση ο ιστορικός, ο οποίος έχει επιμεληθεί και το βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη με τίτλο «Ο Χαλκιδικιώτης Μακεδονομάχος καπετάν Γιαγλής».
Εκτός από τους μοναχούς με τα «ματωμένα ράσα», παρουσιάζεται και ο αγώνας που έδωσαν Ελληνες Μακεδονομάχοι οπλαρχηγοί, όπως ο Αθανάσιος Μινόπουλος.
Ακόμα, καταγράφεται το αμέριστο ενδιαφέρον των μοναχών που διέμεναν στις μονές και στα εξαρτήματά τους (κελιά, σκήτες, μετόχια, καλύβες κ.λπ.) για την παιδεία, την έκδοση βιβλίων και την ενίσχυση χωριών, εκκλησιών, συλλόγων και φυσικών προσώπων της ευρύτερης περιοχής.
Από τα εν λόγω αρχεία αναδεικνύονται εκ των εγγράφων τους πληροφορίες για κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων, σχέσεις Ελλήνων και Σλάβων μοναχών, συμπλοκές, συλλήψεις, διακίνηση πολεμικού υλικού κ.ά.
«Η Αγιώνυμη Πολιτεία του Αθω παραμένει η έσχατη κιβωτός των παραδόσεων και των ηθικών αξιών, το τελευταίο Περιβόλι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Είναι μέγιστος ο θρησκευτικός, κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος της.
Είναι αυτό που πολλοί εποφθαλμιούν ως δική τους πνευματική κληρονομιά.
Αποτελεί, βέβαια, κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, αλλά πάνω από όλα είναι ένας κατεξοχήν ελληνορθόδοξος χώρος» καταλήγει ο κ. Πάππας, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους Αγιορείτες μοναχούς που τον βοήθησαν και του εμπιστεύθηκαν τα έγγραφα και το αρχείο τους.
---