Με τον Άντη Λοΐζου Ανέκαθεν στη μικρή αρχοντοχωριάτικη κυπριακή κοινωνία, τη μέχρι προ ολίγων δεκαετιών υπόδουλη και κόλακα ...
Με τον Άντη Λοΐζου
Ανέκαθεν στη μικρή αρχοντοχωριάτικη κυπριακή κοινωνία, τη μέχρι προ ολίγων δεκαετιών υπόδουλη και κόλακα των Βρετανών, η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) από της ιδρύσεώς της το 1964 αποτελούσε τον
θεσμό που εξυπηρετούσε κοινωνικά, πολιτικά και ρουσφετολογικά συμφέροντα, ανεξαρτήτως του ότι στην ουσία πλήττονταν τα συμφέροντα του κράτους και κατ' επέκτασιν του φορολογούμενου πολίτη (κατά την προσφιλή φράση του κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου).
θεσμό που εξυπηρετούσε κοινωνικά, πολιτικά και ρουσφετολογικά συμφέροντα, ανεξαρτήτως του ότι στην ουσία πλήττονταν τα συμφέροντα του κράτους και κατ' επέκτασιν του φορολογούμενου πολίτη (κατά την προσφιλή φράση του κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου).
Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και όχι μόνον που εκμεταλλεύθηκαν την ΕΦ προς εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους ή προς άγραν ψήφων ρουσφετολογώντας και αναπτύσσοντας πελατειακές σχέσεις ή κάνοντας λεονταρισμούς με αγορές οπλικών συστημάτων προς εντυπωσιασμό (π.χ. οι πύραυλοι S-300) και όχι προς ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν πείθει
Το άρθρο δεν έχει σκοπό να παρελθοντολογήσει αλλά να τονίσει τη μετάλλαξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ως όψιμου πολέμαρχου που επισκέφθηκε το ΓΕΕΦ και επιχείρησε να εντυπωσιάσει, υπερτονίζοντας ότι η μείωση της θητείας σε 14 μήνες, σε συνδυασμό με την πρόσληψη των 3000 ΣΥΟΠ, καθώς επίσης και το σύγχρονο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), συνέβαλαν στην αναβάθμιση του αξιόμαχου της ΕΦ. Οι όσες θέσεις ανέπτυξε ο Πρόεδρος μόνο θυμηδία προκαλούν, γιατί η μέχρι τώρα πορεία του στην πολιτική ήταν άκρως αντίθετη.
Ο Πρόεδρος δεν πείθει για το ενδιαφέρον του για την άμυνα της Κύπρου, για τους ακόλουθους λόγους:
1. Να θυμηθεί τις αρνητικές δηλώσεις του το 2004 (προ του δημοψηφίσματος) σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, για τα αισθήματα που ένιωθε όταν έβλεπε στολή της ΕΦ.
2. Με δηλώσεις του μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2016, αναφέρθηκε κατά των εξοπλισμών της ΕΦ.
3. Σ' ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση και τη μείωση της θητείας της ΕΦ, ας θυμηθεί ότι ήταν δική του η απόφαση, για ψηφοθηρικούς λόγους και πριν ζητηθεί καν η γνώμη των τεχνοκρατών στρατιωτικών και δυστυχώς κάποιοι με τη φιλοδοξία των οποίων έπαιξε η Κυβέρνηση υπέκυψαν (χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τρεις προηγούμενες μελέτες που δεν συνηγορούσαν με τη μείωση της θητείας), προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσωπικές τους φιλοδοξίες.
4. Το ΚΣΕΔ, αν και διοικείται και επανδρώνεται από στρατιωτικούς, δεν έχει καμιά σχέση με την άμυνα της Κύπρου.
5. Μίλησε πομπωδώς για την αεροναυτική ενίσχυση της ΕΦ, ενώ στην πραγματικότητα την τελευταία 15ετία δεν αγοράστηκε κανένα πολεμικό πλοίο, πολεμικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο, τουναντίον φορτώθηκαν στην ΕΦ μέσα έρευνας και διάσωσης χωρίς οπλικά συστήματα, με προεξάρχον το σαπιοκάραβο δίχως όπλα που δώρισε το σουλτανάτο του Ομάν.
6. Παρουσίασε την Κύπρο ως αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι με κανένα κράτος η Κύπρος δεν έχει υπογράψει αμυντική συμμαχία και να την καταθέσει στον ΟΗΕ, όπως επιβάλλεται.
Άλλο πράγμα είναι η Αμυντική Συνεργασία και άλλο η Αμυντική Συμμαχία.
7. Μίλησε για ελαχιστοποίηση της φυγοστρατίας, γενικά και αόριστα, χωρίς να αναφέρει στοιχεία, ενώ η φυγοστρατία αναλογικά είναι η ίδια.
Πώς κρίνεται αξιόμαχος;
Σίγουρα δεν έχετε καν αντιληφθεί ότι η ΕΦ δεν έχει κάμει από κοινού καμιάν άσκηση με τον Ελληνικό Στρατό, που όπως συχνά και ανάλογα με τις περιστάσεις (προεκλογική περίοδο, όχι σε σφιχταγκαλιάσματα με τους αδελφούς Τ/κ) επικαλείστε, η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας. Πώς είναι δυνατό να πραγματοποιούνται Τακτικές Ασκήσεις με το Ισραήλ και όχι με την Ελλάδα;
Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είναι η πολλοστή φορά που όχι μόνο ο γράφων αλλά και άλλοι σάς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην ΕΦ, μηδέ ακόμη εξαιρουμένου και του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, που τα μέλη του αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών της ΕΦ και που ζουν καθημερινά το πρόβλημα.
Τέλος, για το συχνάκις διατυμπανιζόμενο αναβαθμισμένο αξιόμαχο της ΕΦ, που αυτό σημαίνει άξιο προς μάχη, ερωτώ:
Πώς ένας στρατός μειωμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης και επάνδρωσης (ειδικά στο επίπεδο των ΣΥΟΠ και των κληρωτών), με αραχνοΰφαντη αμυντική διάταξη, με πεπαλαιωμένα οπλικά συστήματα, στερούμενος πολεμικής αεροπορίας και πολεμικού ναυτικού έναντι των ισχυρών τουρκικών κατοχικών δυνάμεων σε προσωπικό και πολεμικό υλικό, διατεταγμένων επιθετικά, να κρίνεται αξιόμαχος;
Σημερινή